utorak, 17. decembar 2019.

Gradonačelnik Radojičić i ambasadorka Maklaud o ekologiji

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić ugostio je danas u Starom dvoru ambasadorku Ujedinjenog Kraljevstva Šan Maklaud, s kojom je razgovarao o mogućnostima bilateralne saradnje u oblasti ekologije.

Gradonačelnik je ambasadorki poželeo dobrodošlicu i uspešan mandat u Beogradu. S obzirom na to da se sledeće godine u Glazgovu održava Konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, ambasadorka Maklaud se interesovala za stanje zaštite životne sredine u Beogradu, a gradonačelnik ju je uputio u aktuelne projekte i planove.

– Kandidatura Beograda za „Zelenu prestonicu Evrope” je prihvaćena i već sledeće godine imaćemo niz aktivnosti posvećenih zaštiti životne sredine. Neki od najznačajnijih projekata u ovoj oblasti na kojima radimo su sanacija deponije Vinča, izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Veliko selo, izgradnja metroa, nabavka novih autobusa i širenje pešačkih i biciklističkih staza – istakao je gradonačelnik.

Zvaničnici su se saglasili da je London dobar uzor za Beograd zbog brojnih kampanja koje vodi za zdraviji život svojih građana.

– Baš kao u Londonu, i u Beogradu pokrećemo mnoge projekte koji za cilj imaju bolji kvalitet vazduha, više drveća, zdraviju životnu sredinu. Jedan od njih je i izazov „Drvo za Beograd”, koji sam pokrenuo sa ciljem da kompanije i međunarodne organizacije posade što više stabala, kako bismo što pre ostvarili cilj da 25 odsto Beograda bude pod zelenilom do 2025. godine – rekao je Radojičić.

Ambasadorka Maklaud je istakla spremnost da novim projektima u ovoj oblasti doprinese unapređenju kvaliteta životne sredine u Beogradu. Zvaničnici su se saglasili da će intenzivirati saradnju.