utorak, 24. decembar 2019.

Gradonačelnik Radojičić otvorio izložbu „Grbovi Beograda i beogradskih opština”

U galeriji Istorijskog arhiva Beograda, gradonačelnik Zoran Radojičić otvorio je danas izložbu „Grbovi Beograda i beogradskih opština” koja prati razvoj teritorijalne heraldike, heraldičkih i pseudoheraldičkih obeležja – grbova, zastava i amblema.

Radojičić je istakao da je izložba veoma važan događaj u istorijskom i umetničkom pogledu, ukazavši da je Ciceron rekao da je istorija majka mudrosti, a Vinston Čerčil da se istorija ponavlja i da je u tom ponavljanju važno učiti na greškama.

– Grbovi nam daju poruke o identitetu, društvenim i istorijskim prilikama. Na Velikom grbu Beograda imamo reku i tvrđavu koje simbolizuju našu prestonicu, dvoglavog orla koji simbolizuje srpstvo, kao i ordene pobednika u Prvom i Drugom svetskom ratu. Svi ti simboli govore da smo hrabar i slobodarski grad koji je znao izvojevati pobedu – ukazao je gradonačelnik.

On je podsetio da je ova izložba kruna uspešne godine Istorijskog arhiva Beograda, podsetivši na rekonstrukciju dva depoa od po 1.200 metara kvadratnih.

– Namera je da nastavimo da ulažemo u ovu značajnu instituciju. Ideja je da se u narednoj godini raspiše tender za novih 4.500 metara kvadratnih Istorijskog arhiva Beograda, kako bi se na adekvatan način smestila bogata građa – ukazao je prvi čovek prestonice i podsetio da je samo u ovoj godini kroz arhiv prošlo 15.000 ljudi. 

Pozvao je sugrađane da posete izložbu, koja će biti otvorena do kraja januara 2020. dodine, i da pokušaju da pronađu identitet grba Grada Beograda i beogradskih opština.

Direktor Istorijskog arhiva Beograda Dragan Gačić naveo je da je izložbu upriličio istoričar Marko Perić.

On je ponovio da je ove godine urađena rekonstrukcija dva depoa ukupne površine od 2.400 metara kvadratnih i zahvalio Gradu Beogradu na uložena 144 miliona dinara. To je, prema njegovim rečima, najveća investicija u kulturu prošle godine u prestonici.

Događaju je prisustvovao predsednik Srpskog heraldičkog društva „Beli orao” Dragomir Acović, čiji je legat bio najvažniji izvor u pripremi izložbe, kao i vršilac dužnosti direktora Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Mileta Radojević.

Izložba „Grbovi Beograda i beogradskih opština” podeljena je u dve celine. Prvi deo je posvećen istorijatu grba Beograda i njegovom razvoju od doba Stefana Lazarevića. Drugi deo posvećen je razvoju moderne teritorijalne heraldike i njenoj primeni u uspostavljanju simbola za 17 beogradskih opština.