petak, 27. decembar 2019.

Toplodalekovod od Obrenovca do Novog Beograda doneće gradu velike uštede

Projekat izgradnje toplodalekovoda TENT Obrenovac – toplana „Novi Beograd” vredan je 193 miliona evra, precizirao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić nakon završetka sednice Skupštine grada i usvajanja informacije o realizaciji ovog projekta. Ovo je, nažalost, dodao je Vesić, prošlo potpuno nezapaženo kod opozicije, bilo kod onih koji ne prisustvuju sednicama gradske skupštine, bilo kod onih opozicionih predstavnika koji su danas bili na sednici.  

Prema Vesićevim rečima, to je pokazatelj nezainteresovanosti i neznanja, jer ovaj projekat vredi koliko i šestina gradskog budžeta.

– Reč je o projektu koji se u Beogradu sanja 30 godina i ima za cilj da se topla voda, koja je nus-produkt, iz termoelektrane u Obrenovcu koristi za zagrevanje Beograda. Sa Vladom Republike Srbije obezbedili smo kredit u vrednosti od 193 miliona evra. „Beogradske elektrane” platiće 15 odsto, a ostatak novca obezbediće Vlada Srbije. Eksproprijacija zemljišta je počela i očekuje se da bude završena u septembru, kada bi i trebalo da počne izgradnja koja je poverena kineskoj kompaniji „Pauer Čajna”. Očekuje se da toplodalekovod bude završen za dve godine – pojasnio je Vesić.

To praktično znači, istakao je Vesić, da ćemo ove godine potrošiti 4,4 milijarde dinara za gas, a kada toplodalekovod bude završen, grad će kupovati gas za oko dve milijarde dinara manje.

– Uštede će dakle biti oko 16 miliona evra na godišnjem nivou. Kada se na to dodaju i efekti toplodalekovoda Konjarnik–Vinča, čime će se uštedeti oko dva miliona evra godišnje, to znači da će između 18 i 19 miliona evra biti ukupna ušteda – naveo je Vesić.

Vesić je izrazio očekivanja da će se Gradu Beogradu projekat toplodalekovoda od Obrenovca do Novog Beograda isplatiti za 12 godina, tačnije projekat će se za ovaj vremenski period u potpunosti naplatiti od ušteda, a sve nakon toga biće čista zarada. Zamenik gradonačelnika je najavio i da su sve to razlozi zbog čega se za tri godine može smanjiti cena grejanja.