petak, 17. januar 2020.

Radojičić: Grad odgovoran prema ekološkim izazovima

Došlo je do značajnog pada parametara zagađenja, koji trenutno iznose 54 mikrograma po kubnom metru, a što je značajno manje u odnosu na prethodne vrednosti. Međutim, naglašavam da su vremenski uslovi ključni faktor zagađenja, odnosno globalnih klimatskih promena, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić prilikom uključenja u Jutarnji program RTS-a, ispred merne stanice u Ulici despota Stefana.

– Svi svetski gradovi ove veličine, ukoliko bi ih zadesili ovakvi vremenski uslovi kao što je to bio slučaj prethodnih dana u Beogradu, suočili bi se sa istim problemom. Došlo je do toplotne inverzije, odnosno manje kubikaže vazduha u kojoj se kreću štetne čestice i to je razlog trenutnog stanja. Sve to ne znači da ne treba da se bavimo uzročnicima i da ih ne treba smanjivati. Recimo, ova merna stanica u Ulici despota Stefana do 2013. godine imala je značajno veći broj dana kada su izmereni parametri bili veoma loši. Loši parametri 2015. godine izmereni su čak 151 dan, 2016. godine – 97 dana, a 2017. godine – 57 dana. Ti parametri između ostalog rezultat su gašenja kotlarnica. Grad Beograd je do sada ugasio preko 1.200 kotlarnica i na taj način redukovao zagađenje, a preostalo je da se ugasi tridesetak – rekao je Radojičić.

On je istakao da je sadašnja gradska vlast umnogome unapredila i stanje saobraćaja proširenjem pešačkih zona, nabavkom 244 autobusa po visokim standardima i promovisanjem „Smart siti koncepta” koji omogućava lakše funkcionisanje saobraćaja.  

– Naglašavam da je i ozelenjavanje Beograda takođe izuzetno značajno. Od prvog dana bavljenja ovim poslom isticao sam da su ekološka pitanja veoma važna. Insistirao sam na aplikaciji „Za zeleni grad”, što je takođe jedan od načina na koji ćemo strateški i sistemski da unapređujemo stanje u Beogradu. Zato stručnim licima poručujem da moraju odgovornije da se odnose prema javnosti i da ne daju proizvoljne informacije. Onima koji ovu situaciju koriste u političke svrhe takođe poručujem da to nije dobar put i nije u interesu građana Beograda i Srbije. Takva politizacija je laka i sigurno neće doprineti boljem životu građana, već će tome doprineti samo sistemski i strateški način rešavanja problema. Naši sugrađani takođe treba da znaju da radimo ozbiljno i dugoročno, da se odgovorno odnosimo prema ovom problemu kako bi vazduh u Beogradu bio što bolji i kvalitetniji – kazao je Zoran Radojičić.