subota, 18. januar 2020.

Zoran Radojičić za RTS: Konkretne mere Grada Beograda za unapređenje kvaliteta životne sredine

U Beogradu je vazduh danas umnogome čistiji nego tokom proteklog perioda, a gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić najavio je planove i investicije kako bi se životna sredina u glavnom gradu očuvala, uz nastojanje da se umanje svi oni segmenti koji je ugrožavaju. Beograd, kao kandidat za „Zelenu prestonicu”, planira konkretne mere za saobraćaj, grejanje, energetsku efikasnost, ozelenjavanje. U planu su subvencije za energetsku efikasnost i do 90 odsto sredstava, kao i to da se ugasi još tridesetak individualnih kotlarnica, koliko ih je preostalo a u nadležnosti su grada, najavio je gradonačelnik za Dnevnik 1 Radio-televizije Srbije.

– Pre svega, želim da naglasim da je izuzetno značajan projekat metroa koji treba da bude povezan sa BG vozom. To će umnogome doprineti unapređivanju javnog prevoza i rasterećenju centra grada od vozila, a samim tim i smanjenju zagađenja vazduha – naveo je gradonačelnik Zoran Radojičić.

Deo tih planova je i obilaznica oko Beograda.

Radojičić je istakao da je sledeći važan projekat toplovod između Obrenovca i Novog Beograda.

– Značajan deo Novog Beograda, a i generalno Beograda, povezao bi se na ovaj način i rasteretio deo grada koji se greje individualnim ložištima – precizirao je Radojičić.

Beograd je prošle godine kupio 244 nova autobusa sa „evro 6” motorom, a ove godine će kupiti još sto takvih zglobnih autobusa, kao i 40 trolejbusa i deset električnih autobusa, najavio je prvi čovek Beograda. 

Zoran Radojičić je ranije pojasnio da su uspešno realizovani mnogi ciljevi iz strateškog dokumenta „Plan kvaliteta vazduha u aglomeraciji – Beograd 2016”. Ugašen je veliki broj kotlarnica koje su koristile mazut i ugalj kao energent i priključene su na sistem daljinskog grejanja. Zatim, smanjila se emisija zagađujućih materija u vazduh iz TE „Nikola Tesla” A i B, kao i emisija štetnih materija iz saobraćaja, ali je grad investirao i u izgradnju biciklističkih staza i proširenje pešačkih zona. Uspostavljen je efikasan sistem monitoringa i kontinuiranog izveštavanja o kvalitetu vazduha i putem aplikacije „Beoeko”, naveo je Radojičić.

On je dodao i da se radi na velikim projektima u oblasti energetske efikasnosti i zaključio da je pitanje zaštite životne sredine u samom vrhu agende globalne politike, kao i da je od prvog dana mandata izuzetno posvećen unapređenju kvaliteta životne sredine.