ponedeljak, 20. januar 2020.

Potpisani sporazumi za projekat prečišćavanja otpadnih voda u Beogradu

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić i zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovali su danas u Vladi Republike Srbije potpisivanju Sporazuma o saradnji i Ugovornog sporazuma za projekat sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda centralnog kanalizacionog sistema grada Beograda. Sporazume su potpisali potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, direktor predstavništva kompanije „China Machinery Engineering Corporation” (CMEC) u Srbiji Li Sjuećeng i direktor JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” Dragan Đorđević. Potpisivanju su prisustvovali i predstavnici Ambasade NR Kine.

Gradonačelnik Radojičić je naglasio da se radi o kapitalnom, dugoročnom i izuzetno važnom projektu za Grad Beograd.

– Ovo je izuzetno značajan projekat za Grad Beograd – dugoročan, kapitalni projekat. Važan je i zato što godinama nismo imali rešenje za ovaj veliki problem – rekao je Radojičić.

On je dodao i da je 2020. važna godina za realizaciju velikih ekoloških projekata u Beogradu. 

– Ova godina je za Beograd godina velikih projekata koji se tiču zaštite životne sredine i unapređenja života Beograđana. Radiće se na realizaciji projekata kao što su metro, prečišćavanje otpadnih voda u Velikom selu, toplovod Obrenovac – Novi Beograd, kao i na završavanju projekta Vinče, a sve ovo možemo da realizujemo zahvaljujući stabilnoj finansijskoj situaciji. Ovo je još jedan od projekata koje radimo zajedno sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture – rekao je Radojičić, koji je zahvalio potpredsednici Vlade, kao i predstavnicima kineske korporacije kojima je poručio da očekuje da ovaj projekat bude na najvišem tehnološkom nivou, ali i da se rokovi poštuju.

On je precizirao da ovaj projekat ima dva dela – prvi koji je danas potpisan, i drugi, ništa manje važan a koji se tiče izgradnje same fabrike.

– Za realizaciju ovakvih projekata, osim saradnje Vlade, Ministarstva i Grada, potrebni su razumevanje i pomoć građana Beograda i verujem da ćemo zajedno unaprediti Beograd i imati jasne rezultate – rekao je Radojičić.

Goran Vesić je istakao značaj projekta za grad Beograd jer, kako je podsetio, jedna trećina nema kanalizaciju, dok se u ostale dve trećine direktno izliva u Savu i Dunav. 

– Postoji 100 direktnih ispusta u Savu i Dunav. Ne postoji nijedan veliki grad u Evvropi kao što je Beograd, koji takav zločin radi prema svojim rekama. Kada bude završena ova fabrika za preradu otpadnih voda, najveća od predviđenih pet, 80 odsto ispusta u Savu i Dunav biće ukinuto – ukazao je Vesić.

On je istakao da će nova fabrika pokriti 1,5 miliona ljudi, tačnije centralni, južni i zapadni deo Beograda. Takođe je dodao da će se fabrika raditi u dve faze. U prvoj fazi, prema njegovim rečima, radiće se interceptor, kanalizaciona crpna stanica „Ušće 2”, kao i još nekoliko manjih crpnih stanica. 

– Radiće se ispod Save prolaz koji će svu kanalizaciju sa Novog Beograda i Zemuna prihvatati u interceptor i dalje usmeriti ka fabrici u Velikom selu. Takođe, radiće se veliki tunel od Venizelosove do Hitne pomoći. Potom nas čeka druga faza radova kada će se na pravi način tretirati otpadne vode, odnosno prerađivati sekundarno i tercijalno, a u skladu sa svim pravilima EU – ukazao je zamenik gradonačelnika.

Vesić je dodao da se uporedo sa ovim projektom izvode radovi na izgradnji kanalizacije na levoj obali Dunava.

– Tu će se raditi prečistač kako bi sve otpadne vode odlazile prečišćene u Dunav. Takođe, završavamo projekat fabrike manjeg kapaciteta za preradu otpadnih voda u Batajnici koji će Grad Beograd sam finansirati. Pregovaramo o projektu fabrike za preradu otpadnih voda u Ostružnici i Obrenovcu i gradićemo još jednu manju fabriku u Boleču – naveo je Vesić.

On je zaključio da će posle tih radova biti završen proces prerade otpadnih voda u Beogradu.

– Zato je ovo veliki dan za Beograd i zahvalan sam Vladi Republike Srbije, potpredsednici Zorani Mihajlović i predsedniku Aleksandru Vučiću, jer je ceo ovaj proces počeo u maju 2018. godine u Pekingu, kada je predsednik potpisao memorandum sa kineskom kompanijom, sa kojom danas potpisujemo i ovaj sporazum – podsetio je Vesić.

Ministarka Zorana Mihajlović je precizirala da su danas potpisana dva dokumenta. Prvi se odnosi na sporazum sa kineskom kompanijom da mogu da počnu istražni radovi za realizaciju jednog ovako velikog projekta. Drugi se odnosi na ugovor za izgradnju fabrike za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda na teritoriji Beograda u vrednosti od 271 milion evra, istakla je Mihajlovićeva.

– Ovo jeste važan dan za Beograd, jer su kapitalni projekti kao što su obilaznica oko Beograda, izgradnja metroa i prečišćavanje otpadnih voda najvažniji za jedan veliki grad koji se razvija iz godine u godinu i broji sve više stanovnika – ukazala je resorna ministarka.

Ona je podsetila da 190 miliona kubika otpadnih voda, upravo ovih koje će se sada prečišćavati, odlazi u Savu i Dunav na godišnjem nivou. Prema njenim rečima, to je oko 60.000 olimpijskih bazena.

– Beograd je jedini veliki grad u Evropi koji nema ovakvo postrojenje. Zato je to pitanje kvaliteta života i zaštite životne sredine. Ovo jeste kapitalni projekat u koji moraju da budu uključeni i svi, od Vlade do Grada Beograda i lokalnih samouprava unutar prestonice – ukazala je resorna ministarka.

Ona je podsetila da je u okviru nedavno usvojenog investicionog plana Vlada Republike Srbije do 2025. godine obezbedila sredstva u iznosu od milijardu evra koja će biti uložena u ostale delove Srbije sa sličnim problemima.

Direktor predstavništva kompanije „China Machinery Engineering Corporation” Li Sjuećeng je istakao da će se Beograd ovim projektom ozbiljno baviti tretmanom otpadnih voda, što će doprineti poboljšanju života Beograđana, ali će se izbeći i opasnost od poplava.

– Projekat će se izvesti u dve faze. U prvoj fazi će se kompletirati mreža interceptora za prihvat otpadnih voda i kišnih kanalizacija, a posebno u vreme velikih padavina. U drugoj fazi planiramo da koristimo najsavremeniju tehnologiju za izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda. Ja sam takođe stanovnik Beograda i zadovoljstvo mi je što mogu da dam doprinos ovom gradu – rekao je Li Sjuećeng.