sreda, 22. januar 2020.

Organizovane aktivnosti protiv zagađenja vazduha

U rešavanju problema zagađenja vazduha u Beogradu preduzeće se više kratkoročnih i dugoročnih mera, najavio je pomoćnik gradonačelnika i član radne grupe Vlade Srbije za borbu protiv zagađenja Andreja Mladenović, gostujući u Jutarnjem programu Studija B.

– Nekoliko nedelja za nama nisu nam išle na ruku vremenske prilike koje su zbog magle uslovile i dodatni subjektivni osećaj zagađenosti vazduha. Moram da napomenem da su jedino merodavni oni podaci sa više mernih stanica koje izdaje Gradski zavod za javno zdravlje i u njih se može imati poverenja – istakao je Mladenović.

Govoreći o sastanku radne grupe u Vladi Srbije, Mladenović je istakao da se na nivou cele republike sprovode organizovane aktivnosti u više pravaca.

– Te aktivnosti podrazumevaju mere u oblasti saobraćaja, grejnih pozicija, gasifikacije i drugim oblastima. Mi u Beogradu imamo oko 300.000 privatnih ložišta u malim domaćinstvima koja nisu priključena na gasovod ili toplovod. Naša želja je da se formira fond iz koga bi se subvencionisalo priključenje na mrežu „Beogradskih elektrana”. U Beogradu se oko 95 odsto stanovništva greje preko daljinskog sistema grejanja. Od 2016. godine ugasili smo dvadesetak velikih kotlarnica i ta sistemska aktivnost trajaće i u narednim godinama. Tu je i usvojena strategija pošumljavanja, nabavka 244 autobusa sa „euro 6” motorima, pet električnih autobusa, a uz planiranu nabavku još sto autobusa sa „euro 6” motorima nastavljamo i sa širenjem tramvajske i trolejbuske mreže. Širimo i pešačke zone, nabavljaćemo nove električne autobuse i trolejbuse, a za protekle četiri godine posadili smo 13.000 sadnica. Na sednici vladine radne grupe svako je dobio zadatak iz svoje nadležnosti i nadamo se da će ove aktivnosti umnogome doprineti da vazduh u Srbiji bude kvalitetniji i zdraviji – kazao je Mladenović.