ponedeljak, 27. januar 2020.

Nikodijević prisustvovao Savindanu u Sportskoj gimnaziji

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević prisustvovao je danas obeležavanju školske slave Sveti Sava u Sportskoj gimnaziji – Beograd, čiji je domaćin bio i podsekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Igor Raičević.

Nikodijević je direktoru, profesorima i đacima ove škole čestitao školsku slavu i zahvalio im na posvećenosti i ljubavi prema deci, a što je presudno za ovaj posao.

– Izuzetno mi je drago što smo danas ovde, jer sam i ja bio učenik Sportske gimnazije i za nju me vežu veoma lepe uspomene. Posle decenija seljenja i boravka u drugim obrazovnim ustanovama, konačno smo uspeli da nađemo zgradu koja će biti namenjena samo ovoj gimnaziji. Srbija je zemlja sporta i zato ova škola u obrazovnom sistemu zauzima posebno mesto. Ovo je jedina državna Sportska gimnazija od Subotice do Vranja i pohađao ju je veliki broj danas uspešnih sportista – rekao je Nikodijević i dodao da se i danas u njoj nalaze budući šampioni.

On je dodao da je obaveza da se deci ove gimnazije obezbede dobri uslovi za kvalitetno obrazovanje, ali na način da se ne ugrozi njihova sportska karijera.

– Zadatak ove škole je da i onima koji se ne ostvare kao vrhunski sportisti omogući da nastave dalje školovanje i postanu uspešni ljudi. Grad Beograd ima velika ulaganja, a posebno kada su u pitanju osnovne i srednje škole. U toku je izrada projekta za rekonstrukciju, nakon čega će uslediti i adaptacija ove škole, za šta je Grad obezbedio više od 51 milion dinara za ovu godinu. Kada govorimo o sportskoj gimnaziji, neophodno je da se napravi kantina za učenike, jer je ishrana veoma važan segment u razvoju svih sportista. Ove godine smo za obrazovanje i dečju zaštitu izdvojili rekordnih 24,5 milijardi dinara jer vodimo računa o više od 250 hiljada dece na teritoriji grada Beograda – kazao je Nikodijević i dodao da je za investiciono i tekuće održavanje osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada izdvojeno više od 1,237 milijardi dinara.

On je naglasio da je cilj Grada Beograda da se deci, bilo da dolaze iz užeg gradskog jezgra ili udaljenih delova grada, omogući podjednako kvalitetna nastava, te da je obrazovanje na visokom nivou zahvaljujući krupnim koracima i ulaganjima u ovu oblast.

Direktorka Sportske gimnazije Ivanka Kovačević istakla je da je ovo specifična škola jer odgaja sportiste i uči ih vrednostima koje svako treba da ima.

– Posle dobijanja zgrade, trenutno smo u planiranju rekonstrukcije, a projekat za istu je već u izradi. Uslediće potom i rekonstrukcija školske zgrade, tako da će sportisti u našoj zemlji najzad imati školu po svojoj meri – rekla je Ivanka Kovačević.

Napomena: Video-prilog sa događaja možete preuzeti na web-sajtu: www.infobiro.tv