ponedeljak, 27. januar 2020.

Putujuća izložba o dobrim ljudima i sećanje na žrtve Holokausta

Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, Jevrejska opština Beograd i Jevrejska opština Zemun postavljaju 29. januara u Dečjem kulturnom centru Beograd „Putujuću izložbu o dobrim ljudima”, autora Milana i Nenada Fogela. Otvaranje izložbe biće u 18 časova, saopšteno je iz Dečjeg kulturnog centra Beograda. 

Izložba je posvećena ljudima koji su svesno izlagali svoje, ali i živote svojih porodica, kako bi spasavali njima često nepoznate ljude jevrejskog porekla. Tim ljudima se država Izrael odužuje dodeljujući im najveće priznanje – Medalju pravednika među narodima. 

– Holokaust se u većini škola u Srbiji spominje samo povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta. Negiranjem Holokausta, umanjivanjem broja žrtava, veličanjem kolaboracionista nameće nam se potreba kao etničkoj i verskoj zajednici da uradimo sve što je u našoj moći, da pružimo prave informacije o broju stradalih i ulozi okupatora i njihovih saradnika u istrebljenju Jevreja tokom Drugog svetskog rata. Obaveza i dužnost Jevrejske zajednice je da građanima Srbije stalno odajemo priznanje zbog njihove hrabrosti iskazane u spasavanju Jevreja tokom Drugog svetskog rata. Srbija mora da se ponosi sa svojih 139 pravednika među narodima i da ih uvek i u svakoj prilici spominje, podiže im spomenike, dodeljuje nazive ulica, trgova i institucija. Samo tako će država Srbija iskazati da poštuje najhrabrije među svojim građanima – pravednike među narodima – ističu organizatori ove izložbe, koja će trajati do 17. februara u Galeriji DKCB-a, Takovska 8.