ponedeljak, 27. januar 2020.

Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta na Starom sajmištu

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić prisustvovao je danas centralnoj ceremoniji obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta na Starom sajmištu i tom prilikom položio je venac na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu.

Ceremoniji su prisustvovali i izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, izaslanik Narodne skupštine Srbije i potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić, predstavnici diplomatskog kora, među kojima su ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabricio, ambasador SAD-a Entoni Godfri, ambasador Nemačke Tomas Šib, ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko, zatim predstavnici Jevrejske opštine Beograd, Jevrejske verske zajednice, preživelih Holokausta, potomci žrtava, kao i predstavnici SUBNOR-a i Romske zajednice Srbije.

Gradonačelnik Radojičić istakao je da se na današnji dan sa tugom sećamo svih nedužnih žrtava genocida koje su tragično stradale u Drugom svetskom ratu, te da su se Jevreji, kao i Srbi, zdušno i hrabro borili protiv fašizma, najpogubnije ideologije 20. veka, koja je harala Evropom i celim svetom, sejući mržnju, smrt i strah. 

– Danas, nakon sedam i po decenija dužni smo da ponovimo da je ovo najveći zločin protiv čovečnosti u istoriji i da nikada više nećemo dozvoliti da se dogodi išta slično. Dužni smo da čuvamo kulturu sećanja na nevine žrtve i da je neprestano obnavljamo među našim sugrađanima, posebno među mlađim generacijama. Mislim da srpski i jevrejski narod tekuće događaje gledaju kroz istoriju, a da su mnoge zemlje prestale da budu povezane sa svojim korenima i prošlošću, koje su osnov nacionalnog identiteta ali i budućnosti naših nacija – rekao je Radojičić. 

Gradonačelnik je dodao da Srbi i Jevreji imaju i zajedničku prošlost, jer su i jedni i drugi bili žrtve istih zločinaca. Osim toga, mnoge bitne jevrejske ličnosti poreklom odavde ostavile su, posebno u Beogradu, veliki trag, što je pokazatelj dugog jevrejskog prisustva u Srbiji.

– Važno je istaći da se upravo u Beogradu nalaze i dva memorijalna centra u znak sećanja na tragično nastradale Jevreje ali i Srbe, Rome i druge nacionalnosti. U narednom periodu fokusiraćemo se na to da se sva mesta stradanja u našem gradu na adekvatan i dostojan način obeleže i zaštite, kako bismo ih zauvek pamtili i kako bi nas zauvek opominjala – zaključio je  Radojičić.

Ministar Đorđević je izrazio čast što se okupljenima obraća na današnji dan, kada se obeležava 75 godina od oslobođenja jevrejskih zatvorenika iz Aušvica uz pomoć sovjetske Crvene armije 1945. godine.

– U pokušaju da se razume stradanje šest miliona Jevreja u monstruoznom planiranom i još monstruoznijem sprovedenom takozvanom „konačnom rešenju jevrejskog pitanja” od strane nacističkog režima, filozofi su ponudili pojmove kao što su „banalnost zla” ili „radikalnost zla”, dok su neki ovaj zločin okarakterisali kao bespovratni sunovrat hrišćanske Evrope – rekao je ministar. 

On je podsetio da je ljudski um nepojmljiv, pa zločini koje je izvršio nacistički režim nad Jevrejima u logorima smrti Trećeg rajha, kao i ustaški režim nad 700.000 žrtava pretežno srpske nacionalnosti u Jasenovcu i drugim mučilištima NDH-a, zaista predstavljaju iskonsko ljudsko zlo.
Na mestu obeležavnja stradanja žrtava Holokausta održan je prigodni kulturno-umetnički program.