ponedeljak, 27. januar 2020.

Opština Vračar obeležila slavu Savindan

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić i pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović prisustvovali su danas obeležavanju Savindana, slave opštine Vračar, na kojoj je domaćin i ove godine bio predsednik opštine Milan Nedeljković.

Vesić je u obraćanju velikom broju zvanica u Opštini Vračar podsetio na značaj Nemanjića, srednjovekovne Srbije i perioda od pre osam vekova, kada smo dobili državu, carstvo, Manastir Hilandar, te Ustav, samostalnost crkve, škole i bolnice, što se ranije često zaboravljalo. 

– Poslednjih godina srpski narod ponovo preuzima ulogu najvećeg i najvažnijeg naroda na Balkanu, svestan svoje odgovornosti, ali i svojih prava. Danas srpski narod s ponosom slavi svoju istoriju – rekao je Vesić.

On je najavio i da će sredinom godine na Savskom trgu, koji se upravo rekonstruiše, biti postavljen monumentalni spomenik Stefanu Nemanji, osnivaču srpske srednjovekovne države, a na jesen biće završen Hram Svetog Save. 

Nemanjin spomenik smo čekali vekovima, naveo je Vesić, a hram 85 godina otkako je počeo da se gradi, odnosno vek i po otkako je dubrovački Srbin Matija Ban prvi javno predložio da se na Vračaru izgradi Hram Svetog Save. 

– Dobili smo veliku čast da budemo generacija koja će završiti ova velika dela. Nismo je samo dobili, već smo je i zaslužili jer činimo sve da se ova dela dogode – istakao je Vesić, dodajući da na to treba da budemo ponosni jer se „zbog tih dela živi”. 

Vesić je naglasio da u našem narodu nema značajnije i uticajnije ličnosti od Svetog Save, jer je i danas uzor. On je podsetio na sva Savina dela važna za razvoj naše države, društva i crkve i dodao da je bio i pisac, i diplomata, i zakonodavac, i učitelj.

– Sveti Sava se borio i bez mača i bez vojske, svojim autoritetom i diplomatijom. I pobeđivao je. Neka nam njegove pobede postanu uzor, kao što su to i njegova dela – naveo je Vesić.

Zamenik gradonačelnika se posebno osvrnuo na diplomatsku misiju Svetog Save, navodeći da je on dobro znao da je crkvena nezavisnost preduslov državne nezavisnosti. Kraljevska kruna na Stefanovoj glavi donela je Srbiji političku nezavisnost, ali potpuna državna nezavisnost nije bila moguća bez crkvene. Takođe, dodao je Vesić, mudro ponašanje Stefana i Save u vreme pada Carigrada omogućilo je da Srbija ostane neutralna u sporu između Vizantije i Rima, čime su sačuvali državnost i crkvu. Vesić je podsetio i na brojne diplomatske misije Save, jer nije bio samo jedna od najuglednijih osoba hrišćanskog sveta već i predstavnik države Srbije.

– Danas se Srbija nalazi pod istim i ne manjim iskušenjima kao Srbija Svetog Save. Ako je Sveti Sava danas Srbinu hram u srcu i molitva u duši, vreme je da naučimo od Savine diplomatije kako se čuva zemlja i kako se čini moćnijom i sigurnijom za sve ljude – rekao je Vesić, navodeći da predsednik Aleksandar Vučić sledi Savinu diplomatiju uspostavljanja kontakata i pomirenja sa svetom. 

Srbija nema drugog puta do puta Svetog Save, poručio je Vesić. 

– Taj put je najsigurniji i on će nas dovesti do nove slave – rekao je Vesić.

On je Vračarcima poručio da ponosno i časno slave, jer „slaviti Svetog Savu nije samo čast već i obaveza”.

– Svojim delima proteklih godina pokazali ste, a verujem da će tako biti i ubuduće, da ste dostojni te časti i obaveze – zaključio je Vesić.

Milan Nedeljković je takođe istakao da će se ove godine završiti Hram Svetog Save, navodeći da spaljivanjem moštiju Svetog Save, Sinan-paša nije ni sanjao da će ujediniti Srbe, a od Vračara napraviti „srpski Jerusalim”. 

– Gradska opština Vračar pomno prati završetak hrama. Sveti Nikolaj Velimirović je kazao da kada poslednji kamen bude stavljen u hram, Srbiji i Srbima će biti bolje – rekao je Nedeljković, podsećajući na manifestacije na ovoj opštini poput „Božićnog seoceta” i kviza znanja o Nemanjićima.

Uz Hram Svetog Save, jednaku važnost na Vračaru ima i Hram Svete Trojice, a kako je poručio Nedeljković, zahvaljujući ovim svetinjama svi u opštini zajedno žive svetosavski život.