sreda, 12. februar 2020.

Sanacija mosta kod Zindan kapije

Javno preduzeće „Beogradska tvrđava” započelo je sanaciju mosta ispred Zindan kapije. Most predstavlja prilaz Gornjem gradu, a projektovan je kao čelična konstrukcija sa drvenom kolovoznom konstrukcijom i drvenom ogradom. Poslednja sanacija mosta kod Zindan kapije rađena je 2005. godine, te je usled intenzivnog korišćenja proteklih godina došlo do oštećenja – truljenja i pucanja u određenim delovima, kako na nosećoj tako i na kolovoznoj konstrukciji i ogradi mosta, navedeno je u saopštenju JP „Beogradska tvrđava”.   

Radovima je planirano ojačanje čelične konstrukcije uz antikorozivnu zaštitu, kao i potpuna zamena drvene konstrukcije novom, kako bi se očuvalo kulturno dobro i osigurala bezbednost posetilaca.
 
Osim radova na mostu ispred Zindan kapije, u toku je i sanacija mosta kod Karađorđeve kapije. Dok traju radovi na njihovoj obnovi, oba mosta biće zatvorena za pešake. 

Na Beogradskoj tvrđavi je u toku i obnova jugoistočnog bedema i kompleksa Sahat i Barokne kapije, kao i radovi na produžetku Savskog šetališta (Faza 2 „Projekta konzervacije i restauracije dela Savskog šetališta od Velikih stepenica ka ravelinu Kralj kapije”).