sreda, 19. februar 2020.

Vesić: „Šumice” ponovo dečje igralište

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je danas radove na uređenju park šume „Šumice”, gde se na prostoru od skoro sedam i po hiljada kvadratnih metara obavlja kompletna sanacija pešačkih staza, izgradnja parka za pse, dečjeg igrališta i teretane na otvorenom. Radove su obišli i član Gradskog veća Dragomir Petronijević, gradska sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević, predsednik Skupštine opštine Voždovac Aleksandar Mirković i članovi Opštinskog veća.

Vesić je podsetio na to da je uređenje ove površine počelo 2019. godine, da je u prvoj fazi završeno dečje igralište i igralište za kućne ljubimce, a da će druga faza biti završena 2. aprila.

– U drugoj fazi uređujemo kompletan park, oko 2.775 metara staza, zatim devet betonskih stepeništa sa rukohvatima, radimo 21 novu klupu, 29 autentičnih klupa koje radi „Zelenilo – Beograd”, kao i šah table. Ovo će postati uređena površina u koju je Grad Beograd uložio preko 300 hiljada evra – istakao je Vesić i dodao da je park „Šumice” ranije bila neuređena površina u kojoj nije bilo sadržaja za decu i odrasle.

Prema njegovim rečima, za vreme radova nije posečeno nijedno stablo, a posađena su nova stabla i uređene nove zelene površine.

– Park je, s jedne strane, sačuvao ono što je imao, a s druge strane postao koristan i pravo mesto za decu. Ovo je pravi primer kako mogu da se uređuju površine i parkovi u ovom kraju, kao što je uređen i park „Ušće” koji je bio samo livada, a sada je jedan od najlepših parkova u ovom delu Evrope – naglasio je Vesić.

Kako je naveo, ulice u okolini parka „Šumice” su na zahtev građana sada jednosmerne.

– To govori o našem odnosu prema ovakvim prostorima. Srećan sam što se veliki broj javnih prostora uređuje i što se oni daju na korišćenje građanima. Na taj način smo takođe olakšali građanima, a to je suština svake politike, da se rade bolje stvari za ljude, da im bude bolje danas nego juče, a sutra bolje nego danas. Dokle god se radi na taj način, postoji i podrška građana. Zadovoljan sam što smo na predlog sugrađana uredili prostor i građani mogu da kažu da postoji prava veza između njih i Grada, jer zajedno radimo na tome da svi javni prostori budu prilagođeni ljudima, naročito deci – zaključio je Vesić.

Do sada su završeni radovi na izgradnji parka za pse i dečjeg igrališta, a sanacija staza i izgradnja teretane su u toku. Na novom igralištu je postavljeno osam dečjih rekvizita koji su u skladu sa ambijentom u kome se nalaze, a ceo parkovski prostor osvetljen je 101 svetiljkom. Napravljen je rekvizit „Drveni grad”, postavljena je žičara za decu, dve klackalice i ljuljaška, a izrađeni su i drvena greda i hodalica uz pomoć kojih će mališani razvijati motoriku.

U ograđenom prostoru za slobodno puštanje pasa ugrađeno je šest rekvizita, postavljene su klupe, jedna rustik garnitura za sedenje sa suncobranom, četiri obične i četiri korpe za otpatke za higijenu pasa.

U toku je izgradnja teretane na otvorenom, a biće ugrađeno osam fitnes rekvizita, i to četiri kardio/fitnes rekvizita, razboj, greda, merdevine i sprava za sklekove. Teretanu će upotpuniti šest drvenih klupa bez naslona za odmor vežbača i pet betonskih đubrijera.