četvrtak, 20. februar 2020.

Gradonačelnik Radojičić i ambasador Alguvejli na štandu Egipta, zemlje partnera sajma turizma

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišao je danas štand Egipta, zemlje partnera 42. Međunarodnog sajma turizma. On je podsetio na to da je na štandu Egipta, kao počasnog gosta i partnera, drugi put za nekoliko meseci – prvo na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, a sada i na sajmu turizma.

– Sve to je kruna diplomatskih odnosa dveju zemalja koji traju već 112 godina. Grad Beograd i egipatski gradovi imaju dobru saradnju, a mislim da ima prostora da još mnogo toga razvijamo. Sa ambasadorom ove bliske zemlje složio sam se da saradnju između Kaira i Beograda želimo i možemo da unapredimo. Egipat je divna destinacija, mnogi turisti iz Srbije su posetili ovu zemlju koja ima divnu prirodu. Ona je kolevka civilizacije i u njoj ima mnogo toga da se vidi. Verujem da će prezentacija na beogradskom sajmu doprineti daljem razvoju turističkih relacija dveju zemalja. Važno je i da ljudima iz Egipta predstavimo naš grad i našu zemlju i nadam se da će se broj gostiju iz Egipta povećavati. Beograd ima mnogo toga da ponudi, a poznato je naše gostoprimstvo, istorijsko i kulturno bogatstvo – istakao je Radojičić, posebno naglašavajući jedinstvenost Muzeja afričke umetnosti koji decenijama promoviše kulturu afričkog kontinenta.

Gradonačelnik je poručio da je kontakt sa ljudima najbolji put promocije turizma i pozvao posetioce sajama da obiđu štand Egipta i tako doprinesu razvoju odnosa gradova i zemalja.

Ambasador Arapske Republike Egipat Amr Alguvejli izrazio je zadovoljstvo otvaranjem egipatskog štanda i ukazao na dobre odnose između Egipta i Srbije.

– Iako je Egipat poznat po tome što predstavlja istoriju, ovog puta je zajednički stvaramo, jer ovo je prvi put da je Egipat počasni gost sajma turizma u Beogradu. Kairo i Beograd su bili centri Pokreta nesvrstanih, ali nas i danas povezuju dobri diplomatski odnosi i prijateljstvo. Zajedno smo, posle 15 godina truda, aktivirali zajednički Poslovni savet, uspostavili direktan let Beograd–Kairo i nadam se da će turizam unaprediti naše sveukupne odnose – rekao je ambasador Alguvejli.

Osim gradonačelnika i ambasadora, prisutnima su se obratili i dr Gada Šalabi, zamenica ministra koja je zadužena za turizam u Ministarstvu za turizam i antikvitete Arapske Republike Egipat, kao i potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije Rasim Ljajić.

Gradonačelnik je neposredno pre ove posete obišao i štand Rusije, na kojem se susreo sa zamenicom ministra kulture Ruske Federacije Olgom Jarilovom.