petak, 21. februar 2020.

Vesić na skupu sa predstavnicima sindikata u komunalnoj delatnosti

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić govorio je na skupu u Vrnjačkoj Banji, koji je okupio predstavnike sindikata u komunalnoj delatnosti iz Srbije. Vesić je tom prilikom istakao da je skup bio dobra prilika da predstavnici grada u razgovorima sa sindikalnim predstavnicima u komunalnoj delatnosti prezentuju primere dobre prakse. Poziv da Grad Beograd učestvuje na ovom skupu dokaz je dobre saradnje sa sindikatima, ocenio je Vesić.

– Prvo što sam im rekao jeste da ne postoje dve strane u komunalnoj delatnosti, odnosno da ne postoje poslodavci i radnici i da svi zajedno radimo kako bismo pružili bolju uslugu građanima. Tačnije, svi zajedno imamo jednog poslodavca, a to je država. Naša obaveza jeste da građanima pružimo najbolju moguću uslugu za to što plaćaju. Istovremeno, obaveza svih nas u lokalnim samoupravama jeste da obezbedimo da ljudi koji rade u komunalnoj delatnosti imaju bolje uslove rada i bolju opremu – istakao je Vesić.

On je naglasio da je socijalni dijalog sa predstavnicima sindikata svakodnevan, te da sindikati učestvuju u kreiranju gradskih odluka.

– Komunalni sektor dao je velik doprinos u periodu kada smo stabilizovali finansije u gradu, a podsetiću vas na to da smo zatekli dug od 1,2 milijarde evra, na budžet koji je bio dvostruko manji. Danas imamo budžet od 1,2 milijarde evra, a dug će biti oko 300 miliona evra. Četvrtu godinu zaredom u Beogradu isplaćujemo solidarnu pomoć svim zaposlenima u komunalnoj delatnosti, a ove godine na osnovu odluke Vlade Srbije, isplatićemo i regres. Takođe, krećemo u izgradnju socijalnih stanova za zaposlene u upravi i komunalnoj delatnosti po povoljnim uslovima – rekao je Vesić i podsetio na to da je ustanovljen Dan komunalne delatnosti, kada se Beograđanima s ponosom pokazuje šta sve ovaj sektor ima.

Vesić je podsetio na to da je pre dve godine zaposleno 3.250 ljudi, koji su i po desetak godina radili na ugovore o privremenim i povremenim poslovima, što je bilo, kako je ocenio, nečovečno. Zamenik gradonačelnika posebno je istakao da je ponosan na činjenicu da su prosečne plate u komunalnoj delatnosti 67.000 dinara, a sva preduzeća koja imjau više od hiljadu zaposlenih dobiće vrtiće, što će im olakšati rad, jer će znati da tamo gde rade neko brine o njihovoj deci.

Između ostalog, podsetio je i na to da je u Beogradu prošle godine uloženo 57 miliona evra u kupovinu novih mašina.

– Trudimo se da zajednički kreiramo atmosferu u kojoj je radnicima u komunalnoj delatnosti dobro, a da ujedno pružamo bolju uslugu građanima. To je moja osnovna poruka, jer je različita situacija u lokalnim samoupravama u Srbiji. Neke od njih u finansijskom smislu stoje bolje, neke slabije, ali siguran sam da zajednički možemo da napravimo model koji će biti dobar za čitavu Srbiju – dodao je Vesić.

Sa zamenikom gradonačelnika događaju je prisustvovao pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, kao i predstavnici Gradske uprave Grada Beograda i komunalnih preduzeća.