petak, 21. februar 2020.

Inicijativa da se u Beogradu ponovo održe Dani Moskve

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović susreo se danas s predstavnikom Vlade Moskve i načelnikom Odeljenja spoljne ekonomije i međunarodnih odnosa Sergejem Bondarenkom. Ovom prilikom je pomoćniku gradonačelnika uručeno pismo ministra Sergeja Čerjomina iz Vlade Moskve, u kojem je izneta inicijativa da se u toku ove godine održe Dani Moskve u Beogradu.

Kako je Mladenović istakao, Moskva i Beograd su prethodnih godina već imali ovakvu razmenu manifestacija.

– Veliko nam je zadovoljstvo što je Grad Moskva uputio ovakvu inicijativu. Saslušali smo njihove predloge i želje kako bi trebalo da ova manifestacija izgleda. U kratkom roku Grad Beograd će odgovoriti pismom u kojem će čelnike Moskve uputiti na to kakve su mogućnosti našeg grada kako bi se ovaj događaj uspešno realizovao. Pre svega o tome koje bi sve sadržaje manifestacija imala i na koji način bi se takva jedna kulturna, sportska i ekonomska saradnja uspostavila – rekao je Mladenović i dodao da bi manifestacija trebala da se održi krajem septembra.

On je napomenuo da je ovo godina velikog jubileja – 75. godišnjice od završetka Drugog svetskog rata.

– Grad Beograd je već uključen u niz manifestacija s našim ruskim prijateljima koji će obeležiti ovaj veliki jubilej. S velikim uzbuđenjem očekujemo proslavljene umetnike i sportiste koji bi došli u naš glavni grad. Na ovaj način bismo učvrstili veze između dva bratska naroda i grada, koji imaju izuzetno dobru saradnju – zaključio je Mladenović.

Sastanku su prisustvovali i prvi savetnik, ataše za kulturu Ambasade Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Konanihin, rukovodilac Srpskog odeljenja Međunarodnog javnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda Natalija Kocev, organizator „Nedelje ruskog filma” Filip Kudrašov, vršilac dužnosti podsekretara za kulturu Gordana Goncić i direktor Pozorišta „Dadov” Vladimir Mijović.