petak, 21. februar 2020.

Vesić: Dvadeset miliona dinara za obnovu vrtića „Zeka” u Velikom Mokrom Lugu

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je danas vrtić „Zeka” u Velikom Mokrom Lugu, gde je u toku rekonstrukcija koja će, kako je rečeno, biti završena sredinom aprila. Događaju su prisustvovali sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak, podsekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Igor Raičević, kao i predstavnici Opštine Zvezdara.

Vesić je istakao da će u rekonstrukciju ovog vrtića biti uloženo oko 20 miliona dinara, te da su radovi na ovom objektu i dvorištu bili neophodni.

– U razgovoru sa sekretarom za obrazovanje i dečju zaštitu Slavkom Gakom zaključio sam da je vrtić „Zeka” bio jedan od najlošijih na teritoriji Beograda, a deca su u ovoj zgradi doskora boravila i provodila vreme. Nažalost, takvo stanje je trajalo godinama, ali smo nakon izmena Statuta grada uspeli da obezbedimo sredstva, odnosno 20 miliona dinara koji će biti uloženi u ovaj vrtić. Radovi su započeti početkom februara i biće završeni sredinom aprila – istakao je Vesić.

Prema njegovim rečima, vrtić „Zeka” u Velikom Mokrom Lugu pohađa 148 dece, koja sada idu u dva druga objekta Predškolske ustanove „Zvezdara”.

– U ovom objektu potrebno je uraditi bukvalno sve, počev od zidova, stolarije, vodovoda i kanalizacije, pa sve do opremanja dvorišta u kojem će biti postavljene odgovarajuće sprave za decu predškolskog uzrasta. Po završetku radova, deca iz Velikog Mokrog Luga dobiće vrtić kakav zaslužuju i kakav je na raspolaganju deci koja žive u drugim delovima grada. Vrtiće poput ovog „dobili smo u nasledstvo” i činjenica je da ih ima još, doduše, ne u ovoliko lošem stanju. Važno je da deci obezbedimo dobre uslove, jer sve što radimo ostaje njima – naglasio je Vesić.

Vrtiće u okviru PU „Zvezdara” pohađa oko 6.700 dece, dok je na listi čekanja oko 300 mališana, naveo je Vesić i dodao da to znači da je potreban još jedan vrtić kako lista čekanja u ovoj opštini ne bi postojala.

– Ovo nije jedina investicija u vrtiće u opštini Zvezdara, budući da trenutno radimo fasadnu stolariju na tri vrtića – „Žubor”, „Maštarije” i „Draguljče”, ukupne vrednosti od 22 miliona dinara. Tokom prošle godine renoviran je vrtić „Dečji lug”. Radove je sa 10 miliona dinara finansirala Opština Zvezdara, a 2018. je urađena zamena stolarije u četiri objekta. Nastavićemo da ulažemo u vrtiće, jer smatramo da naša deca to zaslužuju – kazao je Vesić.

Kako je naveo, izmenama i dopunama Zakona o glavnom gradu briga o predškolskim ustanovama je u potpunosti prešla u nadležnost Grada Beograda, te je postala jedan od prioriteta.

– Namerno nismo hteli da obiđemo ovaj vrtić po završetku radova, već sada, kako bi svi mogli da vide u kakvom je stanju bio ovaj objekat. Građani bi trebali da budu svesni kakvu smo situaciju zatekli u vrtićima i koliko nam je vremena potrebno da sve uredimo – rekao je Vesić.

Sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak zahvalio je građanima Velikog Mokrog Luga na strpljenju i razumevanju.

– Pre skoro godinu i po dana, građanima ovog dela grada obećao sam da će vrtić biti rekonstruisan, jer je zaista bio jedan od najzapuštenijih i najlošijih. Obećali smo da ćemo rešiti sve nedostatke i tako će i biti. Za potrebe vrtića ove godine izdvojeno je 580 miliona dinara i očekujem da ove godine svi vrtići u našem gradu budu značajno unapređeni – zaključio je Gak.