četvrtak, 27. februar 2020.

Gradonačelnik Radojičić: Škola „1300 kaplara” biće rekonstruisana do sredine marta

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišao je danas sa gradskim sekretarom za obrazovanje i dečju zaštitu Slavkom Gakom i predstavnicima Opštine Zvezdara radove na potpunoj rekonstrukciji Osnovne škole „1300 kaplara” na Zvezdari.

Radojičić je istakao da je radovima obuhvaćeno 3.800 kvadratnih metara školskog prostora i dvorišta, te da će biti obnovljene učionice, toaleti, školski inventar i dvorišni mobilijar.

– Ovo je jedna od većih investicija koju radimo u Beogradu i projekat vredi milion i 400 hiljada evra, a realizuju ga Kancelarija za javna ulaganja, Sekretarijat za obrazovanje, škola i Opština Zvezdara. Radovi su otpočeli u oktobru i teku po planu, zadovoljavajućom dinamikom, tako da će biti završeni u roku, sredinom marta – rekao je gradonačelnik.

On je naveo da su škola i njena pozicija veoma lepi, kao i da ovu školu pohađa više od 400 dece, koja trenutno idu u okolne škole dok se radovi ne završe.

– To jeste dodatni napor za njih i za te škole, i mi to razumemo. Zato i insistiramo i želimo da se ovi radovi završe u predviđenom roku. Škola je izgrađena 1961. godine i ovo je prva ozbiljna rekonstrukcija posle 60 godina. Zato je važno da osim ispoštovanog roka, ispoštujemo i kvalitet radova – poručio je Radojičić i dodao da škola poseduje i lift za decu sa posebnim potrebama kojima će na taj način biti omogućeno pohađanje ove osnovne škole bez većih problema.

Prema njegovim rečima, Grad Beograd osim na obnovi ove, radi i na obnovi škole „Vladimir Rolović”, Pete beogradske gimnazije i izgradnji nove škole u naselju Leštane. Takođe, u planu je i rekonstrukcija Zemunske gimnazije, pet fasada na školskim objektima i 10 školskih dvorišta.

– Ove godine, Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu odredio je 200 miliona evra za škole, što je više nego duplo u odnosu na 2013. godinu. To govori u prilog tome da veoma ozbiljno pristupamo rešavanju ovih problema i obezbeđivanju boljih uslova za odrastanje i obrazovanje naše dece. Važno nam je da naše škole budu najsavremenije opremljene, jer jedan od važnih faktora da zadržimo naše sugrađane u Srbiji i Beogradu jesu lepe i uređene škole. Naša budućnost su naša deca i zaista se trudimo da o tome vodimo računa – rekao je gradonačelnik i zahvalio Opštini Zvezdara što odgovorno sarađuje i vrlo angažovano pristupa zajedničkim projektima.