petak, 20. mart 2020.

Dezinfekcija javnih zelenih površina

JKP „Zelenilo – Beograd” juče je započelo dezinfekciju na najfrekventnijim dečjim igralištima, stazama, trotoarima, teretanama na otvorenom i u „PET zonama” radi prevencije širenja zaraze virusom COVID-19.

Kako je saopšteno iz ovog preduzeća, tretiranjem su obuhvaćene i frekventne pešačke staze koje vode ka kliničkim centrima, kao što su skver Rozali Morton kod KBC „Dr Dragiša Mišović”, staza ka GAK „Narodni front” i slično.

Dezinfekcija se vrši i u stambenim naseljima, na stazama koje koristi veći broj sugrađana i koje vode ka domovima zdravlja. To su staze u Bloku 44, u Bloku 22 staza koja vodi ka VMC-u, u Bloku 9, naselju Bežanijska kosa, naselju Stara Rakovica, zatim staze ka Domu zdravlja „Voždovac”, Domu zdravlja u Krivolačkoj ulici, na Kanarevom brdu...

Poslednjih dana, stupanjem na snagu vanrednog stanja i zatvaranjem mnogih objekata predškolskih ustanova, primećena je veća aktivnost sugrađana na gradskim javnim zelenim površinama, posebno u teretanama na otvorenom, na dečjim igralištima i u parkovima za kućne ljubimce. Kako bi zaštitili korisnike, JKP „Zelenilo – Beograd” vrši dezinfekciju ovih sadržaja. Tretiraju se rekviziti za igru dece, sprave za vežbanje u teretanama, kao i klupe koje se nalaze u okolini ovih prostora. Dezinfekcija se vrši preparatom na bazi hlora.

Radi što veće zaštite od infekcije, sprovodi se i pojačana higijena u smislu češćeg čišćenja otpadaka sa površina, češćeg pražnjenja i pranja đubrijera.

Na bazi sprovedenog monitoringa broja korisnika, selektivno se tretiraju najfrekventniji trotoari, staze i mobilijar u gradskim parkovima. Neki od parkova na kojima su radnici JKP „Zelenilo – Beograd” danas vršili dezinfekciju su Akademski park, Tašmajdanski park, Karađorđev park, Mitićeva rupa na Slaviji, Pionirski park, Park Aleksandrov, Čuburski park, Trg republike...

Radovi na dezinfekciji se vrše uz pomoć mehanizacije, traktora sa prskalicama kojima se tretiraju staze, kao i ručnim prskalicama pomoću kojih se tretiraju rekviziti i mobilijar.

U ponedeljak će biti započeta dezinfekcija većih pešačkih poteza cisternama sa rastvorom preparata na bazi hlora, šetališta uz obale reka, kao i staza u parkovima.

Sve mere prevencije će se vršiti kontinuirano do prestanka opasnosti od širenja infekcije, a u skladu sa preporukama Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.