sreda, 25. mart 2020.

Narodne kuhinje rade bez prekida, dnevno više od 11.000 obroka

Narodne kuhinje na teritoriji Beograda bez prekida isporučuju besplatne obroke za socijalno ugrožene građane, a na 54 punkta dnevno se podeli 11.193 obroka. U skladu sa naredbom Štaba za vanredne situacije Grada Beograda i merama Vlade Srbije, od 17. marta, korisnicima narodnih kuhinja se ponedeljkom, utorkom i sredom osim kuvanih obroka dele i „lanč paketi” za preostale radne dane i vikend.

Takođe, starijima od 65 godina i onima koji su udaljeni od punktova, a nemaju srodnike koji u njihovo ime mogu da preuzmu besplatan obrok, hranu donose volonteri angažovani u opštinskim volonterskim servisima. Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević rekla je da sistem socijalne zaštite pruža pomoć svima kojima je ona potrebna, te da je zadatak tog sekretarijata da brine o svim građanima, pogotovo o socijalno ugroženima.

– Tokom vanrednog stanja, u saradnji sa ostalim gradskim službama uspevamo da se organizujemo na lokalnom nivou kako bi naši sugrađani imali sve što im je potrebno, jer nam je njihovo zdravlje na prvom mestu – rekla je Stanisavljevićeva za Tanjug.

Dodala je da se i na punktovima narodne kuhinje poštuju propisane mere zaštite u cilju sprečavanja širenja virusa korona, te da se primenjuje naredba da rastojanje između ljudi mora biti najmanje dva metra. Kako je istakla, na punktovima su pojačane mere predostrožnosti i zaštite na radu, obavezno je nošenje maski i rukavica, a naloženo je i često pranje ruku i korišćenje dezinfekcionih sredstava.

– Takođe, na svim punktovima na kojima se vrši distribucija besplatnih obroka pojačano je snabdevanje dezinfekcionim sredstavima i sredstvima za održavanje lične higijene, a sve u cilju zaštite naših korisnika i prevencije širenja virusa – rekla je Stanisavljevićeva.

Podsetila je na to da su u beogradskim opštinama otvoreni kol-centri za pomoć starijima od 65 godina, koji u skladu sa propisanim merama Vlade Srbije moraju ostati kod kuće, a imaju potrebu da im se na kućnu adresu dostave osnovne životne namirnice ili lekovi.