četvrtak, 26. mart 2020.

Poziv građanima da koriste bicikl

Glavni urbanista Marko Stojčić saopštio je danas da u situaciji kada moramo imati restrikciju javnog gradskog prevoza zbog mera koje sprovodimo radi sprečavanja širenja virusa korona, prevozno sredstvo bicikl se izdvaja kao najzdraviji i najoptimalniji vid prevoza. On je apelovao na sve Beograđane koji su u mogućnosti da već od danas prihvate ovu inicijativu.

Udruženje „Ulice za bicikliste” priključilo se inicijativi i poručilo da u trenutku kada se čitava planeta bori sa pandemijom, ispostavlja se da je bicikliranje ne samo najoptimalnije i najpoželjnije prevozno sredstvo već i lekovita fizička aktivnost u vreme kad je samoizolacija imperativ.

Da je bicikl čoveku i planeti potreban više nego bilo kada ranije, svedoči i činjenica da je bicikliranje apsolutno u skladu sa nizom preporuka kojih se treba pridržavati tokom pandemije: Izbegavajte mesta gde se okuplja veliki broj ljudi = Vozite bicikl; Držite pristojnu razdaljinu u odnosu na osobe koje kašlju ili kijaju = Vozite bicikl; Obustava javnog prevoza = Vozite bicikl; Izlažite se sunčevim zracima, jačajte imunitet na svežem vazduhu = Vozite bicikl; Nedostaje vam teretana? = Vozite bicikl; Ne radite zbog pandemije? = Vozite bicikl, kao i Održite pozitivan mentalni i psihički stav = Vozite bicikl, navedeno je u saopštenju.

Građanima se poručuje da ukoliko idu na posao, bicikliranje obezbeđuje manji kontakt sa ljudima do dolaska na posao, te na taj način čuvaju sebe i svoje bližnje. Takođe, preporučuje im se da probaju da ubede i kolege da koriste bicikl u ovoj situaciji, kako bi i oni isto tako mogli da čuvaju svoje bližnje. Ukoliko im fali fizička aktivnost, trening, teretana, ovog puta beogradske ulice mogu im biti izazov da što više voze svoje bicikle jer tako jačaju svoj imuni sistem, koji je svima preko potreban u ovo globalno vreme korone. Oni koji su oduvek govorili da imaju strah da voze bicikl na kolovozu, u saobraćaju, sada je prava prilika da ga se oslobode, imajući u vidu da je intenzitet saobraćaja rapidno redukovan. Oni koji moraju do prodavnice, neka imaju na umu da je na biciklu minimalna verovatnoća da mogu da prenesu ili dobiju virus, pritom nabavka biciklom može da bude veća. Takođe, ako je vozilo kontaminirano klicama virusa, neuporedivo lakše je očistiti bicikl nego automobil.

U situaciji kada se ne zna koliko pandemija može da potraje, najbitnije je da se smanji mogućnost zaraze na minimum svim raspoloživim sredstvima, a vožnja bicikla je svakako jedno od njih. Pri tom je potpuno besplatna i ekološki održiva. Nadamo se da ćemo svi zajedno na odgovoran i solidaran način uspešno prebroditi ovu krizu, te da će ova teška vanredna situacija možda izroditi nove bicikliste koji će nam se pridružiti u borbi za razvoj biciklističke kulture i nedostajeće infrastrukture u našem gradu, što će dovesti do eliminisanja drugih problema, poput zagađenja, na koje smo trenutno zbog virusa korona zaboravili, istaknuto je u saopštenju.