ponedeljak, 30. mart 2020.

Beograd donirao medicinsku opremu Hitnoj pomoći

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i zamenik gradonačelnika Goran Vesić uručili su danas donaciju u vidu medicinske opreme Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć. Grad Beograd donirao je 5.000 maski, 500 jednokratnih i višekratnih zaštitnih odela, rukavice i drugu medicinsku opremu Gradskom zavodu za hitnu pomoć.

Goran Vesić je tom prilikom kazao da je Grad Beograd preko donatora, uglavnom beogradskih privrednika iz Kine, nabavio veliki broj zaštitnih maski, rukavica i odela za gradske službenike, odnosno radnike koji su na terenu i u svakodnevnom kontaktu sa građanima.

– Osim toga, trudimo se da pomognemo i zdravstvenim institucijama u Beogradu, bez obzira na to što je za njihovo primarno snabdevanje zadužen Republički zavod za zdravstveno osiguranje, ali u ovoj situaciji svako od nas bi trebao da da svoj doprinos – rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je podsetio da je Grad Beograd nedavno donirao medicinsku opremu i Institutu za pulmologiju, kao i da obezbeđuje zaštitna odela i sve što je od opreme potrebno Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju.

– Na taj način dajemo doprinos da zdravstveni radnici, koji su prvi na frontu borbe sa virusom korona, a kojih u Beogradu ima dosta, budu potpuno zaštićeni – istakao je Vesić.

Direktor Gradskog zavoda za hitnu pomoć dr Goran Čolaković zahvalo je Gradu Beogradu na donaciji, dodajući da zdravstveni radnici trpe velik pritisak i vode dve borbe – protiv virusa korona i u nabavci zaštitne opreme.

– Hitna pomoć je bila spremna u jednom trenutku, jer kada smo čuli da je prvi pacijent preminuo u Kini, nabavili smo ogromnu količinu opreme. Nabavili smo 40.000 maski i 30.000 rukavica, to se sve potrošilo i sada, pošto je otežano snabdevanje, mi se trudimo da na sve načine dođemo do zaštitne opreme – rekao je Čolaković.

On je naglasio da Grad Beograd pruža veliku pažnju Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć, dodajući da je 2014. godine izdvojio novac za obnovu centrale u toj ustanovi.