petak, 3. april 2020.

Human gest Komunalne milicije – četrdeset milicajaca dalo krv

Pripadnici Komunalne milicije Grada Beograda odazvali su se apelu Instituta za transfuziju krvi i danas dobrovoljno dali krv. Njih četrdeset, uz podršku rukovodstva Sekretarijata za poslove komunalne milicije, pokazalo je na ovaj način humanost i istovremeno pozvalo sve zdrave građane da slede njihov primer. 

Vršilac dužnosti resornog sekretara Ivan Divac podsetio je ovom prilikom da su brojni komunalni milicajci, uključujući i njega i pomoćnika načelnika Ranka Šekularca, dobrovoljni davaoci krvi. 

– Tokom dana, četrdeset komunalnih milicajaca daće krv, i to na svakih sat vremena u grupama po deset, zbog mera koje su doneli Vlada Srbije i krizni štabovi. Pored podrške koju svaki dan dajemo lekarima i medicinskom osoblju, kao i pored održavanja komunalnog reda u gradu, ovo je još jedan način da pomognemo celokupnom zdravstvenom sistemu. Pozivamo sve građane koji su zdravi i sposobni da daju krv, jer u ovom trenutku posebno treba da budemo humani – rekao je Divac.

On je podsetio da se komunalni milicajci i u redovnim uslovima rado odazivaju apelima Instituta, te da godišnje to učine i do 250 puta. 

– Osim apela da se ostane kod kuće, danas smo želeli da uputimo i apel da zdravo stanovništvo dobrovoljno da krv – naglasio je Divac. 

Divac je najavio da će se ovaj vid humanosti nastaviti. Psihofizička sposobnost i zdravlje su uslov, dodao je on, a svaki put kada komunalni milicajci budu u mogućnosti, odazvaće se apelu Instituta za transfuziju krvi. 

Ranko Šekularac, upravo po okončanju davanja krvi, rekao je da mu ovo nije prvi put, kao ni za njegove kolege, te da se dobro oseća. Zahvalio je divnom osoblju Instituta i pozvao zdrave građane da daju krv u ovim teškim vremenima.

– Davanjem krvi pomažemo u spasavanju života – poručio je Šekularac. 

On je dodao da su ovog puta odlučili da to učine javno, što inače ne rade, jer su želeli da daju drugima podstrek. 

Predstavnica Instituta za transfuziju krvi Srbije Gordana Antuljeskov pozvala je građane da daju krv jer je situacija manje stabilna, s obzirom na to da je broj davalaca sa 250 dnevno, koliko je bilo prošle nedelje, pao na svega 70-80. 

– Potrebno nam je najmanje dve stotine jedinica krvi da bismo funkcionisali i u ovim uslovima. Zato apelujem na građane da, uprkos strogim merama, odvoje malo vremena i ako su zdravi i 28 dana nisu bili u kontaktu sa obolelima, daju krv – rekla je ona.

Institut danas radi do 15 časova, a krv se može dati i u Opštini Savski venac, dok je sutra centralna ustanova otvorena od 8 do 12 časova, a krv se može dati i u transfuziološkom autobusu u porti Hrama Svetog preobraženja gospodnjeg na Vidikovcu, u istom vremenskom periodu. 

Pre davanja krvi proverava se telesna temperatura, obavlja razgovor i zdravstveni pregled, nakon čega davaoci dobijaju zaštitne maske.