petak, 3. april 2020.

Nikodijević: Prilagođavamo život u gradu novim merama Vlade Srbije

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević rekao je u Jutarnjem programu Studija B da će Grad Beograd realizovati i uskladiti rad komunalnih sistema i život u gradu prema novim merama koje je propisao Republički štab za vanredne situacije.

On je istakao da će zabrana kretanja kao propisana mera stupiti na snagu od sutra u 13 časova do ponedeljka u 5 ujutro, a u to vreme građani neće moći da se kreću po gradu, osim onih radno angažovanih koji imaju dnevni radni nalog.

– S obzirom na to da smo već uveli meru zaštite koja se tiče rada prodavnica, i njihov rad će vikendom biti usklađen – subotom maksimalno do 13 časova. Umesto u nedelju, penzioneri mogu da obave kupovinu sutra od 4 do 7 sati – rekao je Nikodijević.

Govoreći o drugim merama, predsednik Skupštine grada istakao je da se trude da olakšaju i prilagode život Beograđana trenutnoj situaciji.

– Nastavljamo sa dezinfekcijom unutarblokovskih površina, tako da će danas i sutra će biti završena dezinfekcija svih 10 gradskih opština. Takođe, Štab za vanredne situacije će po opštinama dostaviti dezinfekciona sredstva namenjena stambenim zgradama, te će tako upravnici zgrada moći da preuzimaju sredstva za dezinfekciju ulaza i hodnika zgrada. Potrebno je da komuniciraju sa opštinskim štabovima i dogovore vreme i mesto kada će navedena sredstva preuzeti – objasnio je Nikodijević.

Predsednik Skupštine grada napomenuo je da je Grad Beograd stupio u kontakt sa udruženjem svih staračkih domova koji su licencirani na teritoriji grada i povezao ih sa direktorima domova zdravlja, kako bi u realnom vremenu mogli da prate zdravstveno stanje korisnika domova.

– Korisnici domova za stare su svakako jedni od najugroženijih i cilj nam je da sprečimo da zaraza uđe u domove. Grad preuzima sve neophodne mere koje su u nadležnosti lokalne samouprave, a ukoliko bude novih mera, život građana Beograda prilagodićemo tim novim merama i trudićemo se da im olakšamo život – zaključio je predsednik gradske skupštine.