nedelja, 5. april 2020.

Gradonačelnik Radojičić: Nova mera zabrane kretanja vikendom već daje rezultate

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić izjavio je jutros da Beograd u uslovima vanrednog stanja funkcioniše kako treba, kao i da nova mera zabrane kretanja – od 13 sati u subotu do ponedeljka u 5 sati ujutro – već daje rezultate.

– Beograd je ovog nedeljnog jutra miran, komunalne službe rade svoj posao i grad funkcioniše kako treba u uslovima vanrednog stanja. Ovih 38 sati zabrane kretanja je za sad najduži interval koji smo imali. Situacija kakva je bila u prethodnom periodu i kakva je danas govori u prilog tome da nova mera već daje rezultate – istakao je Radojičić za TV Prva. 

On je ispred bolnice „Dragiša Mišović” rekao da veruje da će ove mere zabrane kretanja važiti i za naredne vikende.

– Grad Beograd će na dnevnoj bazi, zajedno sa Kriznim štabom pratiti situaciju na terenu, i u zavisnosti od iste uvoditi nove mere. Spremni smo za sve scenarije, i ako bude bilo potrebe sigurno je da ćemo produžavati vreme zabrane kretanja – naveo je prvi čovek prestonice i istakao da se građani mnogo bolje pridržavaju propisanih mera, u odnosu na prethodni period.

Upitan za komentar povodom situacije u prodavnicama, gde se mogu videti i slučajevi da građani ne nose maske i rukavice i ne drže neophodnu distancu jedni od drugih, gradonačelnik je istakao da ima drugačiji utisak.

– Moj utisak je da ljudi drže propisano odstojanje u redovima gde čekaju za osnovne životne namirnice. Vrlo je važno da svi koji ulaze u prodavnice imaju maske i rukavice, kao i osoblje koje tamo radi. Većina građana poštuje pravila i to treba naglasiti, ali je isto tako važno da reagujemo kada primetimo da se ta pravila ne poštuju. Suština je da se infekcija ne širi dalje – ukazao je gradonačelnik.

Grad je, prema njegovim rečima, pripremio plakate sa uputstvima kako da se svi ponašamo na javnim mestima, i oni će biti podeljeni po opštinama, mesnim zajednicima i stambenim zgradama.

– Pravila su jednostavna, ali jedni druge stalno moramo podsećati na njih. Jer mogućnost greške postoji, a posledice su katastrofalne – zaključio je Radojičić.