ponedeljak, 6. april 2020.

Podsećanje na sve žrtve i stradanje Beograda u šestoaprilskom bombardovanju

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović podsetio je danas na važnost 6. aprila, dana kada je u Drugom svetskom ratu Beograd bio bombardovan. Istovremeno, dodao je Mladenović, posebno je važno da se setimo svih onih koji su stradali u nacističkom napadu na našu zemlju. 

– Bez objave rata, u ranim jutarnjim satima u nedelju, sa više od šeststo zapaljivih bombi naš grad je bombardovan. Potpuno je uništeno više od šeststo zgrada, hiljadu i po teško je oštećeno, a još više hiljada objekata takođe je pretrpelo štetu. Bombardovanje se nastavilo i narednih dana, sve do kapitulacije Kraljevine Jugoslavije. Sećamo se svih onih koji su dali svoj život i koji su stradali. Naša poruka svakog 6. aprila jeste da nam se to više nikada ne ponovi – naveo je Mladenović.

Nažalost, dodao je on, Beograd je i u novijoj istoriji imao nesreću da je bio razaran, te da su i mlađe generacije to zapamtile, iako smo mislili da se posle Drugog svetskog rata razaranje nikada više neće ponoviti. Zbog toga je veoma važno da podsećamo na istorijske trenutke i da nove generacije učimo o teškim, ali i hrabrim godinama u našoj istoriji. 

– Ovaj april pamtićemo po virusu koji je napao čitav svet, pa tako i našu zemlju i naše građane. Poruka našim građanima i danas jeste da poštuju sve mere Vlade Srbije i stručnjaka, da budu oprezni, strpljivi, odgovorni i disciplinovani. Gradski štab za vanredne situacije održao je do sada 22 sednice i trudi se da svim propisanim naredbama i preporukama olakša građanima komunikaciju, život, snabdevanje i sve šta je neophodno da bi grad normalno funkcionisao – istakao je Mladenović.

Mladenović je ukazao i na važnost zajedništva u svim teškim trenucima po naš grad. Iako ove godine venci nisu tradicionalno položeni na platou Đoke Vještice, ispred fontane „Vrelo života”, pomoćnik gradonačelnika je naglasio da sećanje na stradale ipak ostaje. 

– Nikada nećemo zaboraviti ljude koji su izgubili živote u bombardovanju, niti heroje koji su svoj život dali za slobodu našeg glavnog grada – poručio je Mladenović. 

Pomoćnik gradonačelnika se na kraju osvrnuo na veliko ime našeg novinarstva, po kojem plato nosi naziv, i dodao da bi i Đoko Vještica zasigurno danas apelovao na Beograđane da budu odgovorni i disciplinovani, kako bismo zajedno pobedili pošast koja je napala čitav svet.