ponedeljak, 6. april 2020.

Nikodijević: Ne zaboravljamo žrtve nacističkog bombardovanja Beograda

Povodom Dana sećanja na žrtve šestoaprilskog bombardovanja Beograda, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević položio je danas venac na spomen-obeležje u Aleji žrtava bombardovanja Beograda 1941. godine na Novom groblju. Vence je položio i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Nikodijević je ovom prilikom istakao da, bez obzira na vanredno stanje i vanredne okolnosti u Srbiji, postoje istorijski datumi koje nikako ne smemo da zaboravimo i koje sa dužnom pažnjom moramo da obeležavamo.  

– Jedan od najvažnijih i najtužnijih datuma u istoriji Beograda svakako jeste 6. april 1941. godine, a danas obeležavamo 79. godišnjicu od nacističkog bombardovanja Beograda. Sa dužnom pažnjom sećamo se između 2.500 i 4.000 žrtava, ljudi koji su stradali u četvorodnevnom bombardovanju Beograda. Isto tako, odajemo počast i svim onim nevino stradalim ljudima u Drugom svetskom ratu, ali i onima koji su svoje živote dali za slobodu našeg naroda – rekao je Nikodijević.

On je dodao da je veoma važno da se u ovakvim prilikama istakne naša uloga u Drugom svetskom ratu. 

– Sa ponosom ističemo našu borbu protiv fašizma, kao i to što smo se izborili za modernu posleratnu Evropu – istakao je predsednik gradskog parlamenta.

Posebno je naglasio da fašizam nikada nije u potpunosti nestao, te da jedino stalnim učenjem i ponavljanjem budućim generacijama o tim nemilim događaja možemo sprečiti da nam se ovako nešto ponovi.

– Kao država i društvo baštinimo tekovine pobede nad fašizmom i moderne posleratne Evrope koja se, pre svega, zasniva na slobodi, jednakosti i ravnopravnosti među ljudima, državama i narodima. Bez obzira na okolnosti, i ubuduće ćemo se svake godine sa dužnim pijetetom sećati svih nevinih žrtava Drugog svetskog rata – zaključio je Nikodijević.

Ministar Zoran Đorđević naglasio je da, bez obzira na okolnosti, nemamo prava da zaboravimo ono što se desilo 6. aprila 1941. godine. 

–  Ne smemo da zaboravimo taj monstruozni čin i sve nevine žrtve koje su toga dana stradale. Zato moramo da čuvamo uspomenu na njih, ali i na sve one koji su u borbi protiv fašizma kasnije dali svoje živote da bi naša zemlja bila slobodna. Sa ponosom danas možemo da kažemo da smo zemlja koja je uvek bila na pravoj strani i koja će i ubuduće gajiti slobodarsku tradiciju. Naše buduće generacije edukovaćemo kako to nikada ne bi zaboravili – rekao je Đorđević.