ponedeljak, 6. april 2020.

Vesić: Sećamo se svetlog primera herojstva pilota branilaca Beograda

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, zajedno sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom, položio je danas venac na Spomenik pilotima braniocima Beograda i podsetio na velike žrtve šestoaprilskog bombardovanja. On je rekao da je na današnji dan, pre 79 godina, Beograd zverski bombardovala avijacija Adolfa Hitlera.

– Na suđenjima nacističkim generalima posle rata dokazano je da nije bilo nikakvog vojnog opravdanja za napad na Beograd, te da su to bili kapric i osveta Hitlera i njegova želja da slomi naš otpor i uništi jedan narod. Bombardovani su uglavnom civilni ciljevi, jer vojnih nije ni bilo. Uništena je, između ostalog, Narodna biblioteka, pogođeno je nekoliko skloništa gde su poginuli uglavnom žene i deca, kao što su skloništa kod Vaznesenjske crkve, u Karađorđevom parku, kod Crkve Aleksandra Nevskog. Zvanično, Beograd je imao 2.271 žrtvu, ali prema procenama Gradske uprave, poginulo je skoro četiri hiljade ljudi jer su mnogi ostali zatrpani pod ruševinama. Zato se današnjeg dana sećamo kao najtužnijeg u istoriji našeg grada – istakao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika podsetio je i na odgovor naše vojske, na šta smo vrlo ponosni.

– To su bili piloti kojima danas odajemo počast. Hrabro su se borili za naš grad. Više od šeststo nemačkih bombardera napalo je Beograd, a naši piloti koji su branili grad oborili ih su na desetine. Pokazali su kako se treba boriti za svoju zemlju. U odbrani svoje zemlje poginulo je 145 pilota Kraljevske avijacije i više od pet stotina drugog osoblja. Kraljevska avijacija je jedina pružila otpor. Zato se danas, kao što se sećamo svih stradalih u bombardovanju, sećamo i hrabrih pilota koji su ušli u borbu znajući da ne mogu da je dobiju, ali istovremeno znajući da je to bila njihova dužnost. Sećamo se tog svetlog primera – rekao je Vesić.

Aleksandar Vulin ocenio je da su 6. aprila Srbi bili jedini antifašistički narod u Evropi, te da smo samo mi imali hrabrosti da kažemo kako nećemo da budemo deo fašističkog novog poretka.

– Zato smo platili strašnu cenu, ali zato je danas naša zahvalnost svim borcima ogromna. Slobodno možemo da kažemo da pripadamo boljoj strani sveta, kako onda tako i danas. Srbi su pobeđivali u ratovima, moraju pobeđivati i u miru – poručio je Vulin.