ponedeljak, 6. april 2020.

Gradonačelnik Radojičić: Sa bolom se sećamo šestoaprilskog bombardovanja, svih žrtava i heroja

Na današnji dan, pre tačno 79 godina, počelo je jedno od najvećih razaranja našeg grada. Iako smo ponovo pred velikim iskušenjem, sa bolom se sećamo šestoaprilskog bombardovanja, svih žrtava, kao i svih heroja koji su se borili za naš grad, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić.

On je dodao da je u napadima 6. aprila 1941. godine, kao i onima koji su usledili, živote izgubilo hiljade ljudi, zbog čega se tog datuma sećamo kao jednog od najtužnijih dana u našoj istoriji.

– Ovo razaranje znatno je promenilo i život i izgled našeg grada. Razoreno je više stotina zgrada, oštećeno je znatno više, a samo neki od objekata koji su uništeni su Most kralja Aleksandra i Narodna biblioteka na Kosančićevom vencu, koja je sravnjena sa zemljom, kao i njen celokupni fond od 350.000 knjiga – naveo je Radojičić.

Gradonačelnik je podsetio da je posle ovog razaranja, kao i nakon svakog od mnogobrojnih napada, Beograd uspeo da se izdigne.

– Danas se Beograd ponovo nalazi pred iskušenjem. Današnji neprijatelj je nevidljiv, ali vrlo opasan. Uveren sam da ćemo i ovog puta, kao i mnogo puta kroz istoriju, pobediti, i kao narod pokazati svoju snagu, jedinstvo i solidarnost – kazao je Radojičić.

Bez objave rata, 6. aprila 1941. godine započela je operacija kojom je Beograd uništen, a napadi su nastavljeni 7, 11. i 12. aprila. Bombardovanjem Beograda počeo je Drugi svetski rat u Kraljevini Jugoslaviji, a u napadu je poginulo između 2.500 i 4.000 građana.