ponedeljak, 6. april 2020.

Privatnim domovima za stare biće dodeljena sredstva za dezinfekciju

Kao pomoć u borbi sa virusom korona, pakete sa opremom i sredstvima za dezinfekciju dobiće privatni, licencirani domovi za stare na teritoriji Beograda za dezinfekciju unutrašnjosti doma, kao i sredstva za ličnu higijenu, rekao je za Tanjug član Gradskog veća i koordinator iz Štaba za pomoć starim licima Zoran Adamović.

Adamović je naglasio da na teritoriji prestonice postoje 132 takva doma u kojima boravi ukupno 4.583 korisnika, a pomoć će im biti poslata tokom današnjeg i sutrašnjeg dana.

Kako je pojasnio, sredstva će biti podeljena opštinskim štabovima koji će dalje, uz pomoć volontera, dostaviti pakete ispred domova za stare.

– Grad Beograd nema nadležnost nad privatnim domovima na teritoriji grada, ali njihovi korisnici su naši najstariji sugrađani, koji su sada najugroženiji, te im kao Grad Beograd pomažemo i želimo maksimalno da ih zaštitimo – naveo je Adamović i zahvalio Privrednoj komori Srbije i firmi „Farmalogist” što su pomogli da se obezbede ova sredstva.

Na ovaj način, istakao je Adamović, Grad nastavlja da pomaže privatnim domovima za stare na teritoriji prestonice kojima je, kako kaže, već poslato 10.000 zaštitnih maski i isto toliko rukavica.

Zoran Adamović je rekao da se situacija prati i reaguje po potrebi. Takođe, podsetio je da je opštinskim štabovima naloženo da pristupe dezinfekciji dvorišta i ulaza u svim domovima na teritoriji svake gradske opštine, te da je isto već u fazi realizacije.

Prema njegovim rečima, uspostavljena je i komunikacija između domova zdravlja sa ciljem da se pomogne domovima za stare koji se nalaze na teritoriji opštine u kojoj je i taj dom zdravlja.

Adamović je apelovao na sve građane Srbije da poštuju odluke Vlade Republike Srbije i ostanu kod kuće.