utorak, 7. april 2020.

Nikodijević: Grad je izvršio kontrolu 132 privatna doma za stare

Grad Beograd čini sve da zaštiti zdravlje svojih građana pa je tako svojim resursima pomogao privatnim domovima za stare, jer su tu građani Beograda, a štiteći njihovo zdravlje, štitimo zdravstveni sistem Republike Srbije, rekao je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević za TV Prva.   

– Upravo zbog toga, Grad Beograd je preuzeo deo posla koji je primarno u nadležnosti ministarstva. Jedni drugima moramo biti ispomoć jer je situacija vanredna. Imajući u vidu da na teritoriji grada Beograda rade 132 licencirana privatna doma za stare, osetili smo potrebu da budemo ispomoć Republici, jer je reč o 4.500 korisnika koji su najosetljivija kategorija. Ne smemo da dozvolimo da virus masovno uđe u domove za stare zbog velikog broja korisnika. Kada je registrovan virus u dva doma, odmah smo izolovali one koji su zaraženi, kao i sve one koji su dolazili u kontakt sa korisnicima, kako bismo u samom startu smanjili širenje zaraze – istakao je Nikodijević.

On je podsetio da je Grad Beograd održao sastanak sa Udruženjem privatnih domova za stare.

– Spojili smo ih sa direktorima domova zdravlja i uspostavili proceduru da, ukoliko se pojavi neki slučaj, odmah ostvare kontakt sa „kovid ambulantama” čiji ljudi izlaze na lice mesta i procenjuju situaciju. Takođe je naloženo da se izvrši dezinfekcija unutar domova za stare i oko njih – rekao je Nikodijević.

On je istakao da je Sajam već primio prve pacijente, a neki su već i otpušteni kućama.

– Očekujemo da će sve privremene bolnice koje smo pripremili služiti samo kao predostrožnost i da neće biti popunjene. Takođe, očekujemo da će se građani pridržavati mera koje su propisane. „Štark arena” je spremna sa 350 ležajeva, a može da se postavi ukupno 1.500. Ostale privremene bolnice su takođe spremne – naglasio je predsednik gradskog parlamenta.

On je ponovio da su na 24 lokacije u gradu obezbeđeni kanisteri sa sredstvom za dezinfekciju ulaza i unutrašnjosti stambenih zgrada koje građani mogu da preuzmu.

– Svako može da natoči za svoje potrebe ovo sredstvo koje je apsolutno bezbedno za rukovanje kada su građani u pitanju. To mogu raditi građani, a JKP „Gradsko stambeno”, u okviru svog redovnog programa, održava ulaze u zgradama sa kojima je potpisan ugovor – istakao je Nikodijević, koji je dodao da dezinfekcionih sredstava ima sasvim dovoljno za ove potrebe.

Kako je naglasio, Zavod za biocide i medicinsku ekologiju dnevno tretira 60.000 kvadratnih metara zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, kao i svuda gde je to potrebno.

Prema njegovim rečima, pojačane su koridorske linije gradskog prevoza i u zavisnosti od toga koliko su opterećene, podložne su promenama.

– Jutros je na ulice izašlo 261 vozilo na 34 koridorske linije. U toku dana pratimo broj putnika u autobusima, jer poštujemo odluku Republičkog štaba da u vozila, zbog bezbednosti, ne može da uđe veliki broj putnika. U autobuse mogu da uđu samo zdravstveni radnici sa licencama, pripadnici MUP-a ili građani koji imaju plaćenu „bus plus” karticu i radni nalog. To se kontroliše i poštuje a uveli smo i dve nove linije, i ukoliko bude potrebno, uvešćemo ih još – naglasio je Nikodijević.

On je još jednom apelovao na sugrađane da poštuju mere, izbegavaju kontakte, jer da bismo uspeli da pobedimo ovu pošast, moramo svi da budemo jedinstveni.

– Većina građana poštuje pravila i ja sam im zahvalan na tome. Svojim neodgovornim ponašanjem manjina ugrožava sve druge koji poštuju pravila i uputstva vlasti i epidemiologa i zato apelujem na sve da budu odgovorni prema sebi i drugima – istakao je Nikodijević.