ponedeljak, 13. april 2020.

Usvojen rebalans gradskog budžeta – smanjeni prihodi i rashodi za 20 milijardi dinara

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da je u skladu sa proglašenim vanrednim stanjem, uputstvima Vlade Republike Srbije i činjenicom da je zbog situacije u kojoj se nalazimo smanjena privredna aktivnost, Gradsko veće Grada Beograda usvojilo Odluku o izmenama i dopunama Odluke o budžetu Grada Beograda za 2020. godinu.

Vesić je naglasio da su smanjeni prihodi i rashodi Grada Beograda za 20,3 milijarde dinara i da budžet sada iznosi 122,8 milijardi dinara umesto 143,1 milijardu dinara, koliko je bio planiran za ovu godinu.

– Grad Beograd je odgovoran domaćin i jasno je da će prihodi koje imamo kao lokalna samouprava biti smanjeni zbog umanjene privredne aktivnosti tokom borbe protiv virusa korona. Pored toga, lokalne samouprave su preuzele na sebe deo pomoći iz paketa koji je Vlada ponudila privrednicima, što je normalno, jer se naši budžeti pune iz privrede pa je prioritet njeno oživljavanje. Odlaganje plaćanja poreza na zarade za period vanrednog stanja na period od dve godine, deo je našeg doprinosa privredi, jer lokalne samouprave ubiraju veći deo tog prihoda. Osim toga, ponudili smo neke dodatne pogodnosti, posebno malim privrednicima, kada je u pitanju plaćanje poslovnog prostora koji je u vlasništvu Grada Beograda, zakupcima tezgi na pijacama. Zato smo uradili novu procenu prihoda i primanja i u skladu sa tim smo izvršili preraspodelu rashoda i izdataka po korisnicima budžeta Grada. Vodili smo računa da socijalna davanja, kao i sva davanja kojima se omogućava nesmetano funkcionisanje vitalnih funkcija organa Grada Beograda i našeg komunalnog sistema ostanu netaknuta – rekao je on.

Zamenik gradonačelnika je naveo da su vodili računa da se obezbedi isplata plata za sve zaposlene u komunalnom sistemu Beograda, a koja se u punom iznosu odvija i sada u uslovima vanrednog stanja.

– Za razliku od nekih drugih gradova u regionu, mi u Beogradu nećemo smanjivati plate. Kratko rečeno, smanjenje je izvršeno na planiranim investicijama, ali ne u oblasti infrastrukture, već na drugim investicijama koje su bile planirane – rekao je zamenik gradonačelnika Vesić i dodao da to ne znači da deo planiranih investicija neće biti realizovan, već da će samo neke investicije biti odložene.

Kako kaže, neke investicije biće pomerene za sledeću godinu, neke za kraj ove godine i sve će biti realizovane, jer preko tih investicija dajemo posao našoj privredi.

Istakao je da će sve gradske investicije koje su započete, biti završene, i da zato sva naša gradilišta rade, poput Bulevara patrijarha Pavla, Savskog trga, Savkog keja, pasarele, nove autobuske stanice, Dnevnog centra za decu ometenu u razvoju u Lazarevcu, osnovne škole u Leštanima, Doma zdravlja u Borči.

– Sve ove investicije biće završene, a neke nove pokrećemo narednih nedelja, kao što su pristupne saobraćajnice oko nove autobuske stanice i urbani džep na uglu Palmotićeve, Hilandarske i Džordža Vašingtona – najavio je on.

Govoreći o javnoj potrošnji, Vesić je naveo da je obim javne potrošnje Grada Beograda i gradskih opština u 2020. godini planiran u iznosu od 122,8 milijardi dinara, što je za 20,3 milijarde dinara manje u odnosu na prethodno utvrđen obim.

– Svi korisnici gradskog budžeta, od gradskih opština do gradskih sekretarijata i preduzeća, smanjili su svoje budžete u istom procentu kako na prihodnoj tako i na rashodnoj strani – rekao je Vesić.

On je dodao da je prilikom planiranja rashoda i izdataka, a u cilju obezbeđivanja dovoljnog obima sredstava za nesmetano funkcionisanje grada Beograda, izvršeno, u najvišem iznosu, smanjenje sredstava koja su bila planirana na ime dokapitalizacije, odnosno uvećanje osnivačkog uloga kod javnih komunalnih preduzeća, kao i za nove kapitalne izdatke, tako da je samo po tim osnovama izvršeno ukupno smanjenje za 16,0 milijardi dinara.

– Pored toga, najveće smanjenje sredstava izvršeno je i na ime donacija, dotacija i transfera, koji su umanjeni u iznosu od 2,2 milijarde dinara, a koje se najvećim delom odnosi na sredstva za korisnike čije funkcionisanje je redefinisano, odnosno ograničeno u uslovima vanrednog stanja – rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je rekao da još ne može da se zna kakve će posledice vanredno stanje imati po javne prihode lokalnih samouprava.

– Ova odluka koju smo doneli je usvojena na osnovu naše trenutne procene prihoda. Kada se vanredno stanje završi, trebaće nam još nekoliko meseci da sagledamo sve posledice i vidimo kojom brzinom će se oporavljati privredna aktivnost. Tada ćemo, verovatno početkom jeseni, znati da li ćemo budžet još smanjivati ili ćemo imati prihode na koje sada ne računamo. U svakom slučaju, građani Beograda treba da znaju da će gradski komunalni sistem funkcionisati normalno, da ćemo isplaćivati uredno, pre svega, socijalne prinadležnosti, da plate neće biti smanjene i da se nećemo zaduživati ni za jedan dodatni evro. Mi smo odgovorni domaćini i vodimo računa o finansijskoj stabilnosti grada – rekao je Vesić.