nedelja, 3. maj 2020.

Javni prevoz će se organizovati fazno, u skladu sa epidemiološkom situacijom

Na osnovu instrukcije koju je usvojio Republički krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 i preporuka za primenu mera prilikom rada javnog prevoza u Beogradu u periodu trajanja pandemije, javni prevoz će se organizovati fazno, u skladu sa epidemiološkom situacijom, izjavio je danas sektretar za javni prevoz Jovica Vasiljević.

Prva faza, koja počinje 8. maja, omogućava korišćenje javnog prevoza samo zaposlenim licima koja pravilno nose ličnu zaštitnu opremu – masku i rukavice, precizirao je Vasiljević za Beoinfo.

– Ulazak putnika u vozilo biće moguć samo na prednjim vratima, dok će izlazak putnika biti na vratima obeleženim za izlaz, što će na vozilu biti obeleženo. Mesta za sedenje i stajanje biće vidno obeležena u svakom vozilu, što će biti i maksimalni dozvoljeni broj putnika u vozilu – naveo je Vasiljević.

On je dodao da će redar prevoznika, odnosno lice opredeljeno od strane prevoznika, voditi računa u vozilu da li putnici ulaze pravilno noseći ličnu zaštitnu opremu, vršiće proveru validacija kartica za zaposlene, što će ujedno biti i dokaz da je reč o zaposlenim licima.

– Zaposleni svoj status dokazuju personalizovanom A1 „bus-plus” karticom sa uplaćenom pretplatnom kartom za tekući mesec za odgovarajući broj zona, i u tom slučaju ne moraju kod sebe da imaju overen radni nalog. Putnici koji se opredele za jednodnevnu, trodnevnu ili petodnevnu kartu, koje će takođe biti omogućene, obavezni su da prilikom ulaska u vozilo uz validaciju karte pokažu i radni nalog za tekući dan, izdat od strane poslodavca. Dopuna mesečne karte kao i kupovina jednodnevne, trodnevne i petodnevne karte biće omogućena na kioscima širom Beograda, na oko 2.000 prodajnih mesta – naveo je sagovornik Beoinfa.

Kako bi se, prema njegovim rečima, obezbedilo sprečavanje širenja virusa COVID-19 i sprovodile preporuke nadležnih organa, u slučaju da se putnici ne pridržavaju propisanih mera, kao i u slučaju da u vozilu nema mesta za nove putnike (ako su sva obeležena mesta popunjena), vozačima je dozvoljeno da u vozilo ne prime putnika. Takođe, u slučaju potrebe vozačima je dozvoljeno da zaustave vozilo i obaveste nadležni operativni-kontrolni centar, koji će odmah pozvati Komunalnu miliciju ili policiju radi intervencije.

– Ako putnici primete da je u vozilu veći broj putnika od dozvoljenog, ili da se neki putnici ne pridržavaju preventivnih mera (ne nose masku i rukavice), imaće mogućnost da takve slučajeve prijave telefonom na BEOKOM servis (Tel. 0800 110 011), pri čemu je potrebno da prijave broj linije na kojoj se voze, ID broj vozila, vreme i mesto uočene nepravilnosti, kako bi bile preduzete adekvatne mere. Napominjem da su prevoznici u obavezi da prilikom javnog linijskog prevoza putnika postupaju po svim preporukama zdravstvenog sektora, poštujući i odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti – ukazao je Vasiljević.

Bitno je još jednom ponoviti da će građani u periodu prve faze uvođenja javnog linijskog prevoza putnika, na kioscima u Beogradu moći da dopune samo mesečne karte za zaposlena lica ili da kupe jednodnevnu, trodnevnu ili petodnevnu kartu. Sve ostale vrste karata i dopune karata za javni prevoz neće moći da se kupe sve dok je korišćenje javnog prevoza omogućeno samo zaposlenima, ponovio je resorni sekretar.