utorak, 12. maj 2020.

Biblioteke u gradu počinju sa radom

Pored jedanaest biblioteka Grada Beograda koje su sa radom počele 11. maja, danas, sutra i u petak se otvaraju još neke biblioteke, dok će ostali objekti iz mreže Biblioteke grada Beograda postepeno počinjati sa radom u narednom periodu, saopštio je Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima.

Biblioteke koje su od 11. maja počele sa radom su Centralna biblioteka – Odeljenje za rad sa korisnicima, Dečje odeljenje „Čika Jova Zmaj”, Fond stare i retke knjige i knjige o Beogradu – Zavičajno odeljenje, Fond periodike, Biblioteka „Đorđe Jovanović”, Stari grad, Dečje odeljenje „Dragan Lukić”, „Petar Kočić”, Vračar, Dečje odeljenje „Rastko”, „Bora Stanković”, Savski venac, Biblioteka „Vuk Karadžić”, Zvezdara, i „Jovan Dučić”, Barajevo. Biblioteka „Sveti Sava”, Zemun, i Ogranak „Sava”, Novi Beograd, počinju da rade danas.

Narednog dana sa radom počinju biblioteke „Milovan Vidaković”, Sopot, „Despot Stefan Lazarević”, Mladenovac, i Ogranak „Filip Višnjić”, Voždovac. Od 15. maja radiće i biblioteke „Laza Kostić”, Čukarica, „Miodrag Bulatović”, Rakovica, i „Ilija Garašanin”, Grocka.

Rad sa korisnicima odvijaće se u jednoj smeni, radnim danima od 9 do 15 sati. Korisnici će moći da pozajme nove i da vrate knjige koje se nalaze kod njih, isključivo u biblioteci u kojoj su pozajmljene, a 1. jun – predviđeni rok za vraćanje knjiga, neće se računati.

U cilju što kraćeg zadržavanja u biblioteci i efikasnije usluge, korisnici mogu da rezervišu knjige putem mejla ili telefona. Rezervacija knjiga je besplatna. Preko elektronskog kataloga BGB (https://opac.bisis.rs/lib/bgb) korisnici mogu pronaći željene knjige i spisak knjiga poslati na mejl biblioteke iz koje žele da pozajme knjige ili pak da istu pozovu telefonom.

Čitaonice neće raditi do daljeg, osim čitaonica u Zavičajnom fondu (Zmaj Jovina 1, 2. sprat) – dva čitaonička mesta, i naučna čitaonica u Fondu periodike (Studentski trg 19) – četiri čitaonička mesta. 

Ulaz u biblioteku dozvoljen je samo uz posedovanje ličnih zaštitnih sredstava (maske i rukavice) i uz kontrolu broja korisnika u prostoru biblioteke. U biblioteci će u istom trenutku moći da se nalaze najviše dva korisnika (osim u čitaonici Fonda periodike).