petak, 22. maj 2020.

Obeležena hramovna slava Nikolajevske crkve u Zemunu

Predsednik opštine Zemun Dejan Matić prisustvovao je danas svetoj arhijerejskoj liturgiji povodom slave Nikolajevske crkve u Zemunu, koju je služio patrijarh srpski Irinej.

Događaju su prisustvovali zamenik predsednika opštine Damir Kovačević, sekretar Skupštine Marko Janković i mnogobrojni vernici, navodi se u saopštenju iz te opštine.

– U radosti praznika Prenosa moštiju svetog oca Nikolaja, arhiepiskopa Mirlikijskog Čudotvorca, bili su sabrani u najstarijoj prestoničkoj crkvi, koja je podignuta 1745. godine na mestu starije drvene bogomolje, koja se pominje još 1573. godine – navodi se u saopštenju.

Nikolajevska crkva u Zemunu nalazi se u starom istorijskom jezgru Zemuna, ispod srednjovekovne tvrđave Gardoš. Građena je u baroknom stilu, kao jednobrodna građevina sa dvospratnim zvonikom. Unutrašnjost crkve krasi bogato izrezbareni ikonostas, sa ikonama koje je 1762. godine naslikao Dimitrije Bačević, jedan od najpoznatijih srpskih slikara iz druge polovine 18. veka. Crkva ima jednu od najbogatijih riznica starih kultnih predmeta, kao i zbirku ikona iz 18. i 19. veka. U crkvi se čuva čestica moštiju Svetog apostola Andrije Prvozvanog, podseća se u saopštenju.