ponedeljak, 25. maj 2020.

Obeležavanje Spasovdana uz poštovanje preporuka epidemiologa

Glavni urbanista Marko Stojčić, ovogodišnji domaćin gradske slave, najavio je da će se Spasovdan – Vaznesenje Gospodnje obeležiti u Beogradu u predstojeći četvrtak, te da će se ispoštovati sve preporuke epidemiologa. On je na konferenciji za novinare u Starom dvoru podsetio da je proslava Spasovdana u Beogradu ponovno uspostavljena 1993. godine, nakon gotovo pet decenija pauze.

– Još uvek nisu poznati detalji vezani za epidemiološku situaciju, pa u ovom trenutku ne znamo hoćemo li moći da pozovemo sugrađane da se pridruže litiji. U sredu će biti poznati svi detalji i tada ćemo, pretpostavljam u večernjim satima, moći da uputimo konačan poziv sugrađanima. Epidemiolozi, Krizni štab, patrijarh i SPC učestvovaće u donošenju odluke, a Grad Beograd će svakako ispoštovati sve preporuke nadležnih. Sve preventivne mere, zaštitne maske, rukavice i ostala sredstva, biće obezbeđena, kao što je i do sada bio slučaj sa radom Gradske uprave u vreme epidemije – naveo je Stojčić.

Patrijarh Irinej će održati liturgiju u Vaznesenjskoj crkvi, a nezavisno od litije, odnosno odluke da li će ona biti dozvoljena ili ne, obeležavanje gradske slave biće nastavljeno u zdanju Starog dvora, lomljenjem slavskog kolača i paljenjem sveće, uz prisustvo manjeg broja ljudi nego što je uobičajeno, dodao je Stojčić.

– Ovogodišnju gradsku slavu obeležićemo na relativno drugačiji način, ali ipak kako dolikuje ovako značajnom datumu za naš grad – istakao je domaćin slave.

Otac Arsenije Arsenijević, starešina Vaznesenjske crkve, ukazao je da mu je čast i zadovoljstvo da se obrati u ime Vaznesenjske crkve, povodom najvećeg verskog praznika Grada Beograda.

– Ovogodišnja proslava, bez obzira na uslove u kojima će biti upriličena, ima za nas poseban značaj jer svedoči o još jednoj pobedi. Čitav srpski narod polako izlazi iz teškog perioda i ovo je još jedan način da se pokaže jedinstvo – rekao je otac Arsenije.

Spasovdan je veliki hrišćanski praznik, naglasio je on, a Beogradu, gradu toliko puta rušenom i dizanom iz pepela, proslava ove slave verovatno najviše i pristaje.