utorak, 26. maj 2020.

Nikodijević: Podnećemo građanima izveštaj o radu tokom vanrednog stanja

Sve gradske službe i preduzeća radili su svakodnevno tokom vanrednog stanja i u tom periodu je urađen veliki posao. Podnećemo građanima izveštaj na sednici Skupštine grada, koja će se u Sava centru održati u petak, 29. maja, izjavio je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević.

Gostujući na TV Studio B, precizirao je da su urađene sve potrebne pripreme, kako bi se ispoštovala svaka preporuka Zavoda za javno zdravlje zbog bezbednosti odbornika i predstavnika medija.

– Zakon nalaže da se na prvoj sednici posle ukidanja vanrednog stanja moraju potvrditi sve odluke koje su donete u tom periodu. Zato ćemo odbornicima, ali i javnosti, podneti izveštaj o radu svih gradskih službi i preduzeća, a nekoliko pojedinaca i preduzeća će za svoj doprinos biti predloženi za Orden predsednika Republike. Ponosan sam na rad naših javnih preduzeća i gradskih službi. Komunalni sistem je funkcionisao bez problema, a uspešno je organizovan i koridorski prevoz za zdravstvene radnike. JKP „Gradska čistoća” je pored redovnog posla dezinfikovalo ulice i međublokovske površine, JKP „Zelenilo – Beograd” je održavalo i dezinfikovalo parkove, JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” je bez problema snabdevalo grad vodom, Zavod za biocide je radio u tri smene, dezinfikovali su pre svega zdravstvene ustanove, javne prostore, socijalne i državne ustanove, a JKP „Gradsko stambeno” je dezinfikovalo 11.000 ulaza stambenih zgrada. Imamo sistem koji je spreman za vanredne situacije, tako da možemo da delujemo vrlo brzo i organizovano – istakao je Nikodijević.

On je najavio da će se na dnevnom redu sednice gradskog parlamenta naći i nekoliko predloga planova i odluka o izradi planova detaljne regulacije, koji su važni za razvoj grada.

– Pored borbe protiv virusa korona, uradili smo sve da život u gradu ne stane, tako da velika gradilišta nisu zaustavljena. Urbanisti su najviše radili u toku vanrednog stanja, tako da su sada ti planovi pred odbornicima. Oni su veoma važni za razvoj grada, za nove investicije, jer sve što se gradi mora da ima planski osnov – istakao je Nikodijević.

Predsednik gradskog parlamenta je naglasio kako su finansije Grada stabilne i da svi komunlani sistemi funkcionišu odlično.

– Obezbedili smo dovoljno sredstava i ljudstva. U javnim preduzećima se neće smanjivati plate radnika, kako je to rađeno u okruženju, niti će se smanjivati socijalna davanja, a ni jedan građanin neće biti uskraćen za prava koja je imao pre epidemije. To nam je omogućilo domaćinsko poslovanje i uvođenje reda u finansije Grada Beograda – ukazao je Nikodijević i najavio dalji nastavak ulaganja u velike infrastrukturne projekte.

On je dodao da se nastavlja sa opremanjem komunalnog sistema, podsetivši da je „Gradska čistoća” nedavno opremljena priručnim prevozom, koji će obavljati posao higijene po pešačkoj zoni.