utorak, 26. maj 2020.

Budžet za socijalna davanja neće biti smanjen ni dinar

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević rekla je da budžet za socijalna prava i davanja neće biti smanjen ni za jedan dinar. Ona je zbog toga zahvalila rukovodstvu grada, naglašavajući da se budžet Sekretarijata za socijalnu zaštitu iz godine u godinu povećava.

– Broj korisnika je veći jer se i uvode nova prava, odnosno novi vidovi materijalne podrške. Lični pratioci, personalni asistenti, pomoć u kući za decu sa smetnjama u razvoju, samo su neke od novih usluga. Sistem davanja za porodilje najveći je u čitavoj Srbiji, na godišnjem nivou to je za oko sedamnaest i po hiljada njih u Beogradu – navela je Nataša Stanisavljević u „Beogradskoj hronici”.

Precizirajući kolika su davanja Grada, ona je dodala da je Grad i svojevrsno „sabirno mesto” jer se posredstvom sekretarijata daju i sredstva iz republičkog budžeta po raznim osnovama. 

– Davanja za porodilje nikada nisu bila veća, a isplate su redovne i tačne u dan, čak i u vreme vanrednog stanja. Od početka godine isplaćeno je više od 149 miliona dinara – naglasila je ona.

Gradska sekretarka je posebno istakla mogućnost podnošenja zahteva elektronskim putem, što je naročito važno tokom epidemije, ali i za bolje funkcionisanje čitavog sistema. 

Ona je najavila da od 1. juna ponovo počinju da rade svih petnaest dnevnih boravaka u Beogradu, ali po fazama, po preporuci epidemiologa. 

– Za početak, biće otvoreni samo za decu čiji su roditelji zaposleni – naglasila je Nataša Stanisavljević, dodajući da su svi objekti i ustanove socijalne zaštite dezinfikovani i da će se poštovati sve preporuke struke.

Ustanovama socijalne zaštite podeljeno je više od osamdeset hiljada maski, ali i druga zaštitna oprema. Nastaviće se i sa redovnim dezinfikovanjem objekata, kazala je ona.   

– Na taj način štitimo i korisnike i zaposlene – ocenila je ona, dodajući da u ovim objektima u Beogradu nije bilo nijednog zaraženog.  

Nataša Stanisavljević je na kraju podsetila da je u poslednjih pet godina uvedeno petnaest novih prava i usluga, te da ih sada ukupno ima 44. Zato je još jednom pozvala sugrađane da u centrima za socijalni rad saznaju koja sve prava imaju kako bi prevazišli trenutnu tešku materijalnu situaciju ili neki životni problem.