petak, 29. maj 2020.

Gradonačelnik Radojičić: Odgovornom projekcijom budžeta prihodi smanjeni na 109 milijardi dinara

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, na današnjoj sednici Skupštine grada, koja se zbog epidemioloških mera održava u Sava centru, odao je poštu porodicama 241 preminule osobe i potom pred odbornicima govorio o propisima i aktima koje je Gradsko veće donelo za vreme vanrednog stanja.

On je naveo da bez obzira na uspešnost i pozitivne rezultate u borbi protiv virusa korona, nikada ne smemo da zaboravimo žrtve i njihove porodice, jer su životi nenadoknadivi.

Sednica je počela minutom ćutanja za sve preminule od COVIDA-19, nakon čega su se pred odbornicima našli svi propisi i drugi akti koje je Gradsko veće donelo za vreme vanrednog stanja. Gradonačelnik se tim povodom osvrnuo na jedan od tih akata, rebalans budžeta, podvlačeći da je s obzirom na globalnu ekonomsku krizu to imalo reperkusije i na Grad Beograd.

– Kao odgovorno rukovodstvo pozvali smo konsultante koji su na osnovu podataka iz prethodnog perioda napravili analizu i projekciju za naredni period. Imali smo tri različita scenarija – pesimističan, optimističan i bazičan. Na osnovu ovog potonjeg scenarija, projekcija je da možemo očekivati da oko 15 odsto prihoda bude umanjeno u ovoj godini. U periodu od 1. aprila do 17. maja, prihodi su smanjeni za 31,3 odsto. S obzirom na to da je privredna aktivnost u čitavom svetu stala, to se desilo i u Beogradu – istakao je Radojičić.

Preciznije, dodao je gradonačelnik, rebalansom je predviđeno da će projektovani izvorni prihodi biti manji za 15,9 procenata, tako da će na toj poziciji ukupna sredstva iznositi 41 milijardu dinara.

– Vodilo se računa da sva smanjenja na rashodnoj strani ne utiču na redovno funkcionisanje svih gradskih službi. Napravljena je odmah projekcija na rashodnoj strani, a najviše računa vodilo se da ima novca za socijalna davanja, za decu i plate. S druge strane, neophodno je da grad funkcioniše i u komunalnom segmentu i tu nema problema, jer redovno se izmiruju dospele obaveze – rekao je Radojičić.

On je precizirao da „sada na prihodnoj strani imamo 109 milijardi dinara, odnosno 19,5 milijardi manje”.

Ponašamo se odgovorno jer smo odgovorna vlast Beograda i duboko verujem da će situacija već početkom avgusta biti znatno jasnija. Verujem da ćemo tada moći da napravimo novi rebalans, da se vratimo na stare staze i da Beograd razvijamo u pravcu modernog grada, kao što smo i počeli – rekao je gradonačelnik izražavajući nadu da pandemija i kriza koju je uzrokovala neće ostaviti posledice po razvoj grada.