petak, 29. maj 2020.

Vesić: Donosili smo ispravne odluke, građani najveći pobednici u borbi protiv virusa

Grad Beograd je za vreme vanrednog stanja sprovodio predložene mere i u okviru svojih nadležnosti sprovodio sve odluke Vlade, a najveći pobednici bitke protov virusa korona su građani koji su izdržali i ispoštovali sve mere, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić povodom Izveštaja o radu Grada Beograda za vreme vanrednog stanja.

– Želim da zahvalim građankama i građanima Beograda, jer su oni pobednici bitke protiv virusa korona. Pobedu nije donela ni vlast, ni državni organi, već građani. Jednostavno smo radili svoj posao, lekari su heroji ove priče i među njima će takođe biti dobitnika nagrade „Heroj Beograda”. Građani su izdržali i ispoštovali sve mere, a to nije bilo lako. Penzioneri su praktično nekoliko meseci bili u potpunoj izolaciji u svojim domovima, ali smo na taj način sigurno spasili puno života. Srbija je zemlja sa izuzetno niskim procentom starijih od 65 godina među zaraženima. Nadam se da ćemo posle epidemije imati više razumevanja za lekare. Kada iz ove perspektive sagledamo situaciju, vidimo da su nam lekari bili sve što smo imali u borbi sa virusom. Ova kriza će nam sasvim izvesno promeniti navike, što se može zaključiti i kada pogledamo uslove u kojima se održava ova sednica. Srećan sam jer se Beograd, ali i Srbija, pokazao kao odgovorno i zrelo društvo – rekao je Vesić.

Obrazlažući Predlog zaključka o usvajanju Izveštaja o aktivnostima Grada Beograda za vreme vanrednog stanja usled borbe protv virusa korona, naveo je da je Grad Beograd prvi u Srbiji uveo pomoć za privatne domove za stara lica, što nije bilo u nadležnosti Grada.

– Obišli smo sve privatne domove, dali im maske i zaštitnu opremu, kao i dezinfekciona sredstva. Takođe, povezali smo ih sa opštinskim kriznim štabovima i pomogli Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da ih sve drži pod kontrolom, te se tako u našoj prestonici nisu desili drastični problemi. Naravno, nije to samo zbog našeg delovanja, ali smo pomagali i radili i ono što nije u našoj nadležnosti – rekao je on i dodao da su dva beogradska prihvatilišta za decu i stara lica bila u celodnevnom karantinu od 15 dana, te da tamo nijedan korisnik nije bio zaražen.

Kako je rekao, drugu važnu stvar Beograd je učinio regulisanjem gradskog prevoza, odnosno uvođenjem vanrednih linijskih prevoza.

– Vanredni linijski prevoz je koštao skoro 900 miliona dinara i finansirao ga je Grad Beograd, čime je urađen posao za celu državu, jer je u Beogradu većina bolnica. Nismo radili vanredni linijski prevoz samo za domove zdravlja na teritoriji grada već i za najvažnije „kovid bolnice”. Vanredni prevoz, koji je finansirao Grad, bio je namenjen kako zdravstvenim radnicima tako i svim ostalim zaposlenima, jer trudili smo se da održimo rad u svim fabrikama gde je to bilo moguće. Bio je to zaista dobar posao u kome smo obezbedili da bolnice rade. Podelili smo i 182.000 paketa, od čega 173 hiljade penzionerima sa primanjima ispod 30.000 dinara. Želim ovom prilikom i da zahvalim svim donatorima koji su obezbedili 95 odsto sadržaja tih paketa, kao i volonterima koji su ih pakovali u „Štark areni”. Osnovali smo 17 kol-centara, primili preko 85.000 poziva i više od 53.000 puta izašli na teren. U budućnosti će ti centri morati da nastave sa svojom delatnošću jer će, i kada epidemija prođe, starijima biti potrebna pomoć – kazao je Vesić.

On je podsetio da se iz epidemije izašlo sa idejom da Grad Beograd ima vlastiti magacin.

– Gradski zavod za javno zdravlje će propisati šta sve treba da imamo od potrebne robe, jer će kriza biti i u budućnosti. Kao grad treba da imamo svoj magacin, ne samo sa maskama i rukavicama već i sa krevetima, opremom za privremene bolnice i drugim sredstvima – zaključio je zamenik gradonačelnika Beograda.