petak, 29. maj 2020.

Gradonačelnik Radojičić ugostio ambasadora Irana

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić ugostio je danas u Starom dvoru novoimenovanog ambasadora Islamske Republike Iran, Rašida Hasana Puru, sa kojim je razgovarao o unapređenju saradnje Teherana i Beograda.

Zvaničnici su se osvrnuli na dobre odnose dve zemlje, između kojih su diplomatski odnosi uspostavljeni 1945. godine. Gradonačelnik i ambasador su se saglasili da je uloga gradova u unapređenju bilateralne saradnje dve države značajna. S obzirom na to da je 2016. godine potpisan Memorandum o razumevanju između Grada Beograda i Grada Teherana, oni su se saglasili da postoji dobra osnova za dalju konkretizaciju saradnje.

– Postoji veliki potencijal koji bi trebalo da iskoristimo. U pojedinim oblastima, kao po pitanju zaštite životne sredine, suočavamo se sa sličnim problemima, koje bi mogli zajedno da rešavamo. Jedni drugima možemo ponuditi i primere dobre prakse, pogotovo kada su infrastrukturna rešenja u pitanju – rekao je gradonačelnik Radojičić, koji se posebno interesovao za iskustva Teherana kada je u pitanju metro.

Gradonačelnik Radojičić je ambasadoru poželeo uspešan mandat i prijatan boravak u Beogradu. Ambasador je zahvalio na dobrodošlici i istakao da je sastanak sa gradonačelnikom Radojičićem među prvima po stupanju na dužnost.