ponedeljak, 1. jun 2020.

Počinje sanacija „divljih” deponija

U saradnji sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine, JKP „Gradska čistoća” počinje danas sanaciju „divljih” deponija u Beogradu, saopšteno je iz ovog preduzeća.

Naselje Petrovčić u opštini Surčin je prva lokacija s koje će se ukloniti nelegalno smetlište sa oko 2.700 kubika raznog otpada.

Direktor JKP „Gradska čistoća” Marko Popadić je istako da se na terenu u Petrovčiću nalaze dva podizača sa rol-kontejnerima zapremine od po 30 kubika, građevinska mašina, dva transportna vozila i jedna pretovarna stanica nosivosti do 90 kubika.

– Zbog velike površine na kojoj se nalazi ova nelegalna deponija, uz svu mehanizaciju i brojno ljudstvo, za saniranje će nam biti potrebno od sedam do deset dana. Negativne posledice neodgovornog ponašanja pojedinaca najviše osećaju ljudi koji žive u blizini „divljih” deponija i zato apelujem na sve sugrađane da otpad odlažu u skladu sa propisima. Nelegalna smetlišta ne ruže samo sliku Beograda već izuzetno nepovoljno deluju na životnu sredinu, pogoduju povećanju broja glodara i izazivaju zagađenje zemljišta. Uklanjanje ovakvih deponija iziskuje i velike finansijske troškove, a taj novac bi, umesto u sanaciju smetlišta, mogao biti uložen u poboljšanje komunalnog sistema grada, što bi mnogo više značilo svim stanovnicima glavnog grada – rekao je Popadić i dodao da za očuvanje zdrave životne sredine imamo mnogo više razloga, nego da se prema njoj ophodimo nesavesno, jer ćemo u budućnosti skupo platiti danak prirodi.

Istakao je da će JKP „Gradska čistoća” nastaviti da odgovara na sve izazove profesionalno i efikasno.

– Da bismo kvalitetno živeli u velikom gradu, koji se iz dana u dan širi i raste, što nosi neke svoje izazove, poput povećanja zagađenosti vazduha, moramo se truditi da ga održavamo čistim i urednim, a što zavisi isključivo od nas samih. Beograd je naš dom i tako i treba da se odnosimo prema njemu. Samo će odgovorno ponašanje pojedinca prema otpadu dati prave rezultate – zaključio je Popadić.