sreda, 3. jun 2020.

Opština Zemun pomaže raseljenim i izbeglim licima

Ugovore za dodelu građevinske pomoći za izbegla lica danas je u Opštini Zemun potpisalo šest korisnika koji žive na teritoriji ove opštine.

Zamenik predsednika opštine Zemun Damir Kovačević korisnicima je uručio ugovore i naglasio da je Opština u prethodnom periodu pokazala visok stepen odgovornosti u rešavanju problema kako izbeglih, tako i raseljenih porodica, koje su svoj novi dom našle upravo u Zemunu.

– Svaki projekat koji smo realizovali sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije, sa donatorima ili samostalno, imao je za cilj trajno rešavanje stambenog pitanja, ekonomsko osnaživanje, te da na potpun način pomognemo proces integracije, kako bi naši sugrađani zaista ostvarili sva svoja prava – rekao je Kovačević i podsetio da je Opština uz podršku Vlade Republike Srbije iznela preko 20 projekata i da će nastaviti sa aktivnom podrškom izbeglim i raseljenim porodicama.

U završnoj fazi su još tri projekta koja se odnose na podelu građevinskog materijala izbeglim i interno raseljenim licima za 40 porodica, dok će 10 porodica biti obuhvaćeno dodelom sredstava za dohodovne aktivnosti, što doprinosi ekonomskom osnaživanju izbeglica koje imaju mala preduzeća ili se bave kućnom radinošću.

Komisija za izbor korisnika sredstava namenjenih stvaranju i poboljšavanju uslova stanovanja izbeglica kroz nabavku građevinskog materijala Opštine Zemun, opredelila je bespovratnu pomoć za tri porodice u Batajnici i za po jednu u naseljima Ugrinovci, Busije i Altina. Bespovratna pomoć u vidu građevinskog materijala, ali i sanitarija i drugih kućnih potrepština, omogućava da objekti budu useljivi, adaptirani i opremljeni za stanovanje.

Novčana vrednost pomoći je u ukupnom iznosu blizu tri miliona dinara, odnosno oko 500 hiljada dinara po korisniku.

Zemun je primio najveći broj izbeglih i interno raseljenih lica, u odnosu na broj stanovnika, koja su formirala domaćinstva u naseljima Altina, Grmovac, Busije, Plavi horizont i Batajnica.