subota, 6. jun 2020.

Svečano otvoren međunarodni pristan u Zemunu

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović prisustvovao je danas u Zemunu, zajedno sa ministrima u Vladi Republike Srbije Zoranom Mihajlović i Rasimom Ljajićem i predsednikom opštine Zemun Dejanom Matićem, otvaranju novog međunarodnog pristana na kojem će pristajati kruzeri do 130 metara dužine, a u čiju izgradnju je uloženo 1,5 miliona evra.

Mladenović je izrazio zadovoljstvo što je Zemun dobio pristan i istakao da je važno da se svi zajedno potrudimo da on u budućnosti primi što veći broj brodova i turista.

– Zemun je tokom proteklih godina postao veliko gradilište. Grad Beograd je zajedno sa opštinom uradio mnogo toga – Gardoš kulu, staru tvrđavu, prilazak Gardošu, fasade u centru, a radilo se i u prigradskim delovima opštine, na saobraćajnicama i infrastrukturnim objektima. Nastavljamo i dalje, pa će se tako raditi i Kej oslobođenja, Glavna ulica i mnogi drugi projekti – istakao je Mladenović.

Govoreći o pristanu, on je ocenio da kada je odgovorna vlast, onda postoji i uzajamna saradnja ministarstava, grada i opština koja dovodi do ovakvih rezultata.

– To će doprineti da Zemun u budućnosti izgleda još bolje i nadam se da će ovaj pristan otvoriti mogućnost da i neki drugi delovi Zemuna dobiju svoje pristane, a onda i mrežu koja će omogućiti novi život i silazak na reke. Od 2012. godine, Vlada Republike Srbije i koalicija koju predvodi Aleksandar Vučić zaista su uspele da omoguće da Beograd siđe na reke, da se obnovom obaloutvrde oživi Dunav, tako da ćemo nastaviti da radimo dobar posao na korist svih stanovnika glavnog grada – rekao je Andreja Mladenović.

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ukazao je na značaj izgradnje turističke infrastrukture koja će moći da se koristi narednih decenija.

– Ovaj pristan bio je preko potreban i to je sedmi međunarodni pristan u Srbiji koji će dati zamah razvoju nautičkog turizma u čitavoj zemlji. Mi njima proširujemo turističku ponudu Beograda i koristimo sve potencijale Dunava jer on povezuje Novi Sad i Beograd koji generišu 62 odsto dolaska stranih turista. Pokušaćemo da sa okolnim zemljama generišemo zajednički turistički proizvod i organizujemo zajedničke turističke rute. Nastavićemo sa izgradnjom infrastrukture na Dunavu i razvijanjem svih uslova za bolju turističku posećenost – kazao je ministar Rasim Ljajić.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović istakla je da je otvaranje pristana od velikog značaja za Zemun, Beograd i Srbiju.

– Bez obzira na situaciju u celoj Evropi s epidemijom, mi treba da budemo spremni i ovo je razlog što smo se potrudili da svi radovi budu završeni na vreme. Mi se nadamo da ćemo iduće godine imati više od 1.500 kruzera koji će pristajati na našoj teritoriji. Tu su i Kladovo, Golubac, Donji Milanovac, a zatim i Sremski Karlovci, Ram, Lepenski vir i druge lokacije koje će se raditi zajedno sa nadležnim ministarstvom za turizam. Turistički, Beograd postaje sve značajniji. Mi ćemo nastaviti da radimo zajedno na unapređenju ponude i ulagaćemo i u vodni saobraćaj. Trenutno radimo projekte u vrednosti od 350 miliona evra, uključujući čišćenje Dunava od starih brodova, prevodnice na Đerdapu, luke i njihovu infrastrukturu, jer je za Srbiju važno da pored drumskih i železničkih koridora ima i dobre vodne koridore – rekla je ministraka Mihajlović.

Predsednik opštine Zemun Dejan Matić kazao je da je danas veliki dan za Zemun zato što su stvoreni uslovi da kruzeri koji su godinama prolazili pored, od sada imaju priliku da svrate i da im Zemunci uz dobrodošlicu pokažu znamenitosti svog grada.

– Jedinstvena politika Republike, Grada i Opštine dala je rezultate i danas imamo velelepni pristan koji će prihvatiti sve turiste koji žele da nas posete i upoznaju. Ovo nije jedini zajednički projekat – tu je i Gardoš kojim se ponosimo, kao i svi drugi projekti. Ovom prilikom želim da u ime svih Zemunaca zahvalim svima koji su doprineli da Zemun dobije ovaj pristan kojim ćemo se ponositi – kazao je Matić.

Novi pristan u Zemunu je postavljen na četiri pontona i 21 šipu, čija je dužina 32 metra, a izgrađen je tako da po najnižem stogodišnje izmerenom vodostaju može da primi kruzere do 130 metara dužine.

Svečanom otvaranju su prisustvovali i Vuk Perović, direktor Agencije za upravljanje lukama, Miodrag Milojević, generalni direktor PIM-a, Ivana Ćirić, direktorka preduzeća PIM, Stojan Vujko, generalni direktor „Milenijum tima”, Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije, Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda i predstavnici Opštine Zemun.