subota, 6. jun 2020.

Vesić: „Kosovka devojka” će biti deo stalne postavke Muzeja grada Beograda u novoj zgradi

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić svečano je otvorio „Izložbu jedne slike” u holu Starog dvora i istakao da je delo Uroša Predića „Kosovka devojka” jedno od najznačajnijih u istoriji srpskog slikarstva. Vesić je ujedno najavio i raspisivanje tendera za rekonstrukciju zgrade bivše Vojne akademije, u kojoj će se nalaziti Muzej grada Beograda, i poručio da će to biti najmoderniji muzej u našem gradu.

Događaju su prisustvovali zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, sekretar za kulturu Ivan Karl, v.d. podsekretara za kulturu Gordana Goncić, direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković, kao i direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković.

Vesić je izrazio zadovoljstvo zbog prilike da Skupština grada bude domaćin ovakve izložbe.

– Ne postoji puno izložbi na kojima je samo jedna slika izložena, ali značaj ovog umetničkog dela je toliki da je dovoljno da „Kosovka devojka” sama čini izložbu. Mislim da za srpski narod nema značajnije slike od „Kosovke devojke” Uroša Predića i možemo da je uporedimo sa Monalizom i važnošću tog dela u Francuskoj i Evropi. „Kosovka devojka” je od svih slika naših umetnika najviše puta prenošena i preslikavana. Praktično ne postoji nijedan stanovnik naše zemlje koji nije čuo za Predićevu „Kosovku devojku” i zbog toga je veoma značajna. Slika će se nalaziti u holu Starog dvora do Vidovdana i građani će moći da dođu i da je vide, ali i da čuju nešto o njenom istorijatu od kustosa Muzeja grada Beograda – rekao je Vesić.

On je podsetio da je Muzej grada Beograda osnovan pre 114 godina – 1906. godine i istakao da ova ustanova nikada nije imala sopstvenu zgradu. 

– Od osnivanja do danas muzej je više puta menjao zdanja i lokacije, ali je konačno došlo vreme da dobije svoju zgradu. Danas mogu svečano da najavim da će Grad Beograd, najkasnije do kraja ove godine, raspisati tender za rekonstrukciju zgrade bivše Vojne akademije, koja se nalazi na uglu Resavske i Nemanjine ulice. Bilo nam je potrebno nekoliko godina i uradili smo ogroman posao, pre svega prilikom rešavanja imovinsko-pravnih poslova sa Vojskom, izrade projekta i raspisivanja konkursa. Kada posao bude završen, to će biti najveći i najmoderniji muzej u Beogradu. Muzej grada Beograda će biti jedini moderan muzej u gradu gde će posetioci moći da provedu čitav dan sa porodicom, a ne isključivo da obiđu određenu izložbu. Srećan sam i ponosan što sam deo gradske vlasti koja će rekonstruisati buduće zdanje Muzeja grada Beograda, kao i što sam deo vlasti koja je uspela da renovira i ponovo otvori Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti – dodao je Vesić.

Prema njegovim rečima, grad ili država koji ne razmišljaju o svojim muzejima, ne razmišljaju ni o svojoj budućnosti.

– Biću najsrećniji kada zgrada muzeja bude završena i kada „Kosovka devojka”, ali i hiljade drugih značajnih dela budu izložena u Muzeju grada Beograda. Tada ćemo na pravi način moći da predstavimo našu istoriju i kulturu. Želim da uverim građane da se sve ono što je u depoima Muzeja grada Beograda čuva na adekvatan način i u skladu sa svim standardima i propisima, tako da nijedno delo nije oštećeno na bilo koji način. Pozivam sve građane da posete ovu izložbu svakog radnog dana od 18 do 19 časova i vikendom od 10 do 16 sati. „Kosovka devojka” će u narednom periodu sigurno biti izložena na još nekim mestima, ali kada zgrada Muzeja grada Beograda bude završena, biće u stalnoj postavci. Ovom izložbom otkrili smo novi prostor i nadam se da će u budućnosti još neke značajne slike biti izložene u holu Starog dvora. Na taj način ćemo Skupštinu grada „približiti” građanima, što i jeste naš cilj – zaključio je Vesić.

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković zahvalila je zameniku gradonačelnika na organizaciji izložbe i podsetila da je reč o jednom od najznačajnijih dela srpske umetnosti.

– Ovaj dan je značajan jer želimo da pokažemo šta sve postoji u depoima Muzeja grada Beograda. Svakako da je naša najveća želja da sve ono što muzej poseduje bude izloženo u novoj zgradi – rekla je Jelena Medaković.