ponedeljak, 6. jul 2020.

Radojičić: Danas će biti spremna „kovid bolnica” u Areni

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić rekao je za RTS da su, uz asistenciju Grada Beograda, Ministarstvo zdravlja i Vojska Republike Srbije počeli da formiraju „kovid bolnicu” u Areni.

On je istako da je vojska donela bolesničke postelje, te da će u toku popodnevnih časova ovaj prostor biti spreman da primi prve pacijente.

– Suština je da se prostor opremi tako da može da primi prve pacijente. Sigurno je da će teži slučajevi morati da budu bliže intenzivnoj nezi, ali i da se ovde neće smeštati asimptomatski slučajevi kao u ranijem periodu – istakao je Radojičić.

Govoreći o poštovanju mera u javnom prevozu, istakao je da sve veći broj sugrađana poštuje mere i nosi maske u vozilima.

– Komunalne službe sa inspekcijom Ministarstva zdravlja su od 7 sati na terenu i kontrolisaće da li sugrađani poštuju uvedene mere. Nije suština u kaznama nego da budemo svesni da ćemo, ukoliko se pridržavamo mera danas, za sedam do deset dana imati značajno manju potrebu da formiramo ovakve bolnice – naglasio je Radojičić.

On je istakao da će se „random izborom” kontrolisati radno vreme ugostiteljskih objekata, kao i poštovanje mere nošenja maski u javnom prevozu.

– Jedan sistem nema dovoljan broj ljudi koji će kontrolisati sve institucije i ugostiteljske objekte, ali biće ih dovoljno kako bismo poslali poruku bahatim ljudima koji ne poštuju mere. Noćas je iskontrolisano 130 objekata, a veče pre toga, na zahtev građana, 29 od 120 objekata. Putem društvenih mreža širi se određeni vid informacija i stvara se iluzija da je broj ugostitelja koji krši mere veliki, što nije tačno, jer je vikend bio prilično miran – kazao je gradonačelnik.