subota, 11. jul 2020.

Vandalizam nad spomenikom kulture

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je nakon uvida u stanje „Zgrade Narodne skupštine” konstatovao da je, kao posledica događaja na protestima koji se odvijaju ispred objekta, došlo do značajnog oštećenja ovog spomenika kulture, saopšteno je iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Prvi tragovi nasilnog i vandalskog odnosa ka objektu – razbijena stakla, oštećena ulazna vrata, delom oštećen enterijer ulaznog hola i ispisani grafiti na spomeničkoj kompoziciji „Igrali se konji vrani”, konstatovani su nakon prvog dana protesta, u sredu 8. jula. S obzirom na to da su kaznene mere za uništenje i oštećenje kulturnog dobra propisane zakonom, Zavod je podneo krivičnu prijavu protiv NN lica. Oštećenje spomenika kulture je nastavljeno i u narednim danima protesta. Vandalski čin je nastavljen i u noći između petka i subote, kada su u potpunosti devastirane skulpture „Igrali se konji vrani” i naneta velika oštećenja spomeniku kulture „Zgrada Narodne skupštine”.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda podseća učesnike protesta i građane da je kulturno nasleđe od javnog interesa i da bi zajednički trebali da učestvujemo u zaštiti i očuvanju. Svako nasilno oštećenje i uništenje dela celine doprinosi gubljenju autentičnosti, kao i spomeničkih i identiteskih vrednosti. Iz Zavoda napominju da su restauratorsko-konzervatorski i postupci vraćanja u izvorno stanje složeni i zahtevaju velika materijalna sredstva, a finansiraju se prevashodno iz budžeta Republike Srbije i lokalnih samouprava, odnosno sredstvima svih građana.

Zgrada Narodne skupštine utvrđena je za spomenik kulture 1984. godine, a predstavlja jedinstven primer objekta reprezentativne namene i jedno je od najznačajnijih ostvarenja arhitekture Beograda i Srbije. Izgrađen u jednom od najznačajnijih delova centralne gradske zone, svojom siluetom dominira ovim delom grada. Kao objekat u čijem projektovanju i realizaciji su učestvovali najznačajniji predstavnici srpske arhitekture međuratnog razdoblja, predstavlja važno svedočanstvo dometa kulturnog i društvenog razvoja Srbije. Podignut je između 1907. i 1936. godine, prema projektu arhitekte Jovana Ilkića i pod nadzorom i razradom projekta njegovog sina, arhitekte Pavla Ilkića. Projekat enterijera, u kojem je ostvareno skladno prožimanje arhitekture, skulpture i zanatskih radova, izradio je arhitekta Nikolaj Krasnov. Ispred glavnog ulaza su 1939. godine postavljene dve skulptoralne kompozicije u bronzi pod nazivom „Igrali se konji vrani”, rad vajara Tome Rosandića.