petak, 17. jul 2020.

Grad Beograd nije nadležan za Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić”

Sekretar za kulturu Grada Beograda Ivan Karl podsetio je javnost i rukovodstvo Udruženja likovnih umetnika Srbije da zgrada Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić” ne pripada, niti može vlasnički da pripadne Gradu Beogradu, pa samim tim ne postoje nikakvi planovi po pitanju eventualne rekonstrukcije, a posebno ne kada je reč o prenameni ovog značajnog zdanja.

– Takve tvrdnje su jedna od najvećih neistina koju sam čuo poslednjih godina. Grad Beograd razume brigu novog rukovodstva Udruženja likovnih umetnika Srbije oko Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić”, ali ne razume zašto u interne rasprave bez osnova uvlače rukovodstvo Grada. Grad Beograd nije raspisao tender za rekonstrukciju „Cvijete Zuzorić”, jer nema osnov da raspiše tender, niti je zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao da je tender raspisan. Više puta smo istakli da je Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić” u nadležnosti Ministarstva kulture i da ćemo podržati njihovu nameru da se paviljon rekonstruiše – rekao je Karl.

On je dodao da se Grad Beograd jednom umešao da pomogne, uprkos činjenici da nije nadležan.

– To je bilo kada su se zaposleni žalili da nema vode u objektu, pa je zamenik gradonačelnika tada intrvenisao, iako je kvar bio u ingerenciji onoga ko upravlja, a to je ULUS. Izgleda da je ova prijateljska pomoć pogrešno protumačena – dodao je Karl.