utorak, 4. avgust 2020.

Vesić: Prvi kamion sa delovima spomenika Stefanu Nemanji danas krenuo za Beograd

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je gostujući u Beogradskoj hronici Radio-televizije Srbije da je prvi kamion sa delovima spomenika Stefanu Nemanji krenuo danas iz Rusije za Beograd, te da 15. avgusta počinje njegovo postavljanje na Savskom trgu, čija je rekonstrukcija u toku.

– Spomenik će biti transportovan u delovima koji će biti dovezeni u deset kamiona. Prva četiri kamiona kreću iz Moskve do 7. avgusta i u Beograd stižu do 14. avgusta. Naredna četiri kamiona dolaze u Beograd do 31. avgusta, a poslednja dva do 15. septembra – pojasnio je Vesić.

Kako je naveo zamenik gradonačelnika, radnici i montažeri iz Rusije stižu u Beograd 10. avgusta i oni će, dan pošto stigignu delovi postamenta, već 15. avgusta početi sa montiranjem spomenika, dok će vajar Aleksandar Rukavišnikov biti u Beogradu od septembra i nadgledati postavljanje spomenika.

On je naveo da je rok za postavljanje spomenika dva meseca od početka radova, odnosno 15. oktobar. 

– Najavljeno je da će spomenik biti u Beogradu do danas, ali je rok pomeren za deset dana zbog carinskih procedura sa Rusijom i dodatnih procedura zbog epidemije virusa kovid-19. Spomenik je bio završen i spreman za trasnport u Beograd sredinom marta, ali je zbog vanrednog stanja i zatvaranja granica sve odloženo za skoro pet meseci, odnosno do 15. avgusta – rekao je Vesić.

Vesić je izrazio zadovoljstvo radovima na rekonstrukciji Savskog trga rekavši da će to biti najveći pešački trg u Beogradu, površine 12 hiljada metara kvadratnih, dok će saobraćajnice zauzimati devet hiljada metara kvadratnih.

– Na novom trgu biće 250 novih stabala, od čega je 60 već sada zasađeno – poručio je Vesić i rekao da je ponosan na to što se treći gradski trg rekonstruiše za vreme njegovog mandata u Gradskoj upravi. Takođe je istakao da su Slavija, Trg republike i sada Savski trg postali mesta na koje ljudi žele da dolaze, a dovoljno je setiti se na šta su ličile Slavija i prostor ispred stare Železničke stanice tako da se sada vidi kako se Beograd menja, napreduje i razvija – poručio je Vesić.