sreda, 5. avgust 2020.

Vesić: Srbija i Beograd nikada neće zaboraviti Blagoja Jovovića

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i direktor Muzeja žrtava genocida Veljko Đurić Mišina otkrili su spomen-ploču posvećenu Blagoju Jovoviću u ulici u Zemunu koja je danas zvanično dobila njegovo ime. Događaju su prisustvovali članovi Gradskog veća Dragomir Petronijević i Gavrilo Kovačević, gradski sekretar za kulturu Ivan Karl i zamenik predsednika opštine Zemun Damir Kovačević.

Vesić je ovom prilikom istakao da se danas, kada ova ulica u Zemunu zvanično dobija ime po srpskom heroju Blagoju Jovoviću, simbolično završava tužan period u istoriji našeg naroda, period zabluda koje su nam nametali osećaj samokrivice, stida od svoje časne istorije i ubeđenje da je za trajni mir na Balkanu neophodno da Srbija bude slaba i ponižena, bez prava na svoju istoriju. 

Kako je naglasio, odluka da Blagoje Jovović dobije ulicu u Beogradu veoma je uznemirila lažnu srpsku elitu, čiji je cilj da Srbi nemaju prava na svoju istoriju, heroje, niti da se ponose onim što jesu. On je dodao da današnji čin ima još jednu simboliku jer se među okupljenima koji su došli da prisustvuju ovom događaju ne zna ko je iz partizanske, a ko iz ravnogorske porodice, te da je Blagoje Jovović prvi ravnogorac koji je dobio ulicu u Beogradu, a to je zaslužio svojim herojskim činom. 

– Ovo je vreme da Srbija prekine svoje podele, da svi zajedno gledamo u budućnost, jer da bi Srbija bila uspešna, moramo da budemo zajedno – istakao je Vesić.

On je podsetio da je ova ulica danas dobila ime po Blagoju Jovoviću koji je 10. aprila 1957. godine smrtno ranio poglavnika ustaške Nezavisne države Hrvatske Antu Pavelića.

– Nismo bez razloga izabrali ulicu u Zemunu. Naime, za vreme Drugog svetskog rata glavna ulica u ovoj opštini nosila je ime ustaškog zločinca Anta Pavelića, a Gospodska ulica ime Adolfa Hitlera. Današnjim činom simbolično sahranjujemo pretenzije zlikovca Pavelića i na Zemun i na sve one delove koji su činili NDH  – rekao je Vesić.

On je dodao i to da danas zvanični Zagreb proslavlja etničko čišćenje 250.000 Srba u akciji „Oluja”, koja se desila pre 25 godina. 

– To je bio, nažalost, završetak one politike koju je počeo Ante Pavelić. Zato se danas ovim činom kada odajemo počast heroju, sećamo naših tragično nastradalih sunarodnika u „Oluji”, ali i šaljemo jasnu poruku da Srbija nikada više neće nemo posmatrati dok neko ubija i proteruje srpski narod sa teritorije na kojoj je vekovima živeo – naglasio je Vesić.

On je poručio da je Srbija zahvaljujući politici Aleksandra Vučića danas jaka i politički i ekonomski i vojno, te da je to najbolja zaštita za Srbe gde god oni živeli, i dodaje da samo takva Srbija, koja ne ugrožava druge i poštuje svoje heroje i žrtve, predstavlja garant mira na Balkanu. 

– Blagoje Jovović je dokaz da će se u srpskom narodu uvek rađati novi Obilići i novi Principi – istakao je Vesić, dodajući da smo ovim činom pokazali da Beograd i srpski narod nikada neće zaboraviti Blagoja Jovovića. 

Direktor Muzeja žrtava genocida – istoričar Veljko Đurić Mišina podsetio je da se ova ulica zvala Zagorska, te da od danas ona nosi ime Blagoja Jovovića.

– Moj posao kao istoričara jeste da pojasnim nekoliko nedoumica koje su se pojavile u ovom slučaju. Prva asocijacija na pomen Blagoja Jovovića jeste činjenica da je u pitanju čovek koji je smrtno ranio Antu Pavelića. Istorija još uvek nije rekla sve o Jovoviću i neka današnji čin bude početak dodatne priče na koju čekamo gotovo ceo vek – rekao je Veljko Đurić Mišina. 

Ovom prilikom pročitano je i pismo porodice Blagoja Jovovića u kojem se izražava zadovoljstvo činjenicom da Grad Beograd i Republika Srbija ne zaboravljaju svoje heroje. U pismu se navodi da je Jovović vrlo emotivno doživljavao sudbinu svog naroda tokom ratova za vreme raspada Jugoslavije.